BoKlok tar sjövägen med husbåt

Nyss var det premiär för BoKlok i Helsingborgs Hamn. 73 nära nog inflyttningsklara husmoduler mellanlandade på kaj 704 i Helsingborgs Hamn för vidare transport till byggplatsen i Errarp, Ängelholm nu i dagarna. En projektlast som beställts av Skanska och som BoKlok förvandlar till 27 prisvärda bostadsrätter, hållbara hem för alla.

Mitt i grönskande natur och med närhet till havet byggs under hösten BoKlok Fyren i Ängelholm. 27 lägenheter, från en- till fyrrummare som ska fyllas av liv och rörelse. BoKlok är ett annorlunda boendekoncept som har utvecklats av Skanska och IKEA. Tillsammans bygger de bostäder – lägenheter och radhus – för de som vill bo bra i ett eget hem, men ändå ha pengar över till annat.

Till Helsingborgs Hamn kom 73 inredda bostadsmoduler, färdiga med kök, toaletter och allt, i storlekar av 3,5 x 9 meter. Modulerna byggdes av BoKloks leverantör Harmet i Estland och skeppades till Helsingborg av M/V Longvann, från Paldiski Hamn. Akka Frakt stod för lastbilstransporten till Ängelholm.

– Det blev en bra premiär i Helsingborgs Hamn och vi ser fram emot fler transporter via Sundets pärla, berättar Ola Dietrichson, supply chain manager BoKlok Housing och fortsätter. Det är förstås naturligt för oss att ta godset till den närmaste hamnen, men inte givet eftersom pris och service måste vara rätt också. Utöver att hamnen lastade av modulerna både snabbt och bra mellanlagrades modulerna också i hamnen i väntan på transport till byggplatsen några veckor senare.

Rekord i antal moduler
För Helsingborgs Hamn var det premiär för BoKlok och rekord i antalet hanterade moduler vid ett tillfälle men inte första gången man hanterat husmoduler i hamnen.

– Uppdraget var ett konkret exempel på att allt gods inte ankommer Helsingborgs Hamn i containers utan är skrymmande och behöver hanteras ett i taget vilket kräver god och proaktiv planering samt en omfattande logistik. Det var ett stort uppdrag med fantastiskt många moduler och det blev en imponerande syn att ha stora pusselbitar till ett helt bostadsområde stående på kajen. Vi är stolta över att få vara med om ett så intressant projekt och faktiskt bidra till regionens utveckling även inom bostäder, säger Mark Wieden, Sales Excutive på Helsingborgs Hamn.

Nästa uppdrag ännu större
Efter den lyckade premiären är det därför dags för Helsingborgs Hamn att ta emot en andra ”husbåt” från BoKlok i december. Även denna laddning till bostadsprojektet i Errarp, Ängelholm och för etapp II; Bojen. Då handlade det om hela 79 husmoduler som enligt BoKloks koncept sätts samman till 30 nya hem i flerfamiljshus i två och tre våningar.