Från Helsingborg till orörd glaciär

Tryggt vid kaj i Helsingborg. Eller långsamt framskridande bland isberg på ännu outforskad mark. Isbrytaren Oden befinner sig just nu på en spännande resa i Arktis i hopp om att samla in värdefull information i en svårtillgänglig miljö. Förhoppningsvis blir vi lite klokare efter resans slut och får lära oss mer om hur vi ska förhålla oss till de klimatförändringar som pågår och påverkar oss alla.

North West Passage
Den 29 juni lämnade Oden Helsingborgs Hamn för ett viktigt äventyr. Eller egentligen två äventyr. Den första expeditionen kallades för ”North West Passage Project” (NWPP) och precis som namnet också skvallrar om utspelade den sig i Nordvästpassagen. Fokus låg på vattenprovtagning, undersökning av växthusgaser och mikrobiell aktivitet från ett smältande Arktis. Även förändringar i de små samhällena orsakade av klimatförändringar studerades och beräkning av sjöfåglar och däggdjur gjordes.

Expeditionen genomfördes i National Science Foundations (NSF) regi och det är första gången som NSF använde Oden för sina uppdrag. Mellan 2006 och 2011 chartrades Oden av just NSF för att bryta ränna till McMurdo som är USA:s logistik och forskningsbas på Antarktis samtidigt som forskning utfördes runt den Antarktiska kontinenten.

Ryder 2019
Den 5 augusti gick Oden in till Thule på Grönland för att byta besättning och bege sig ut på nästa färd. Den nu pågående expeditionen går under namnet Ryder 2019 är en svensk satsning som genomförs av svenska polarforskningssekretariatet, Stockholms universitet och University of New Hampshire, USA. Ryder 2019 är en fortsättning på expeditionen ”Petermann 2015” och upplägget är i princip detsamma, men med en förhoppning om att kunna komma ännu längre upp i Nares sund, in i södra Lincolnhavet, till Ryderglaciären med tillhörande fjord.
Precis som under North West Passage Project är det främsta uppdraget att undersöka kopplingen mellan klimatförändringar och glaciärer. 49 forskare finns ombord och deras kompetens spänner över områden som atmosfärskemi, biologi, klimatologi, ekologi, genforskning, glaciologi, oceanografi, maringeologi, geologi, geofysik, geokemi och arkeologi.

Inte utan Oden…
Oden är förstås en viktig spelare som gör det möjligt för forskarna att utföra sina undersökningar och komma på plats. Fartyget byggdes 1989 för att köra assistansisbrytning i Östersjön på vintrarna och expeditioner i Arktis på sommaren. Skrovet är byggt för att klara den tjockare och hårdare isen som finns i Arktiska områden. Även om Oden är förstärkt och klarar mycket gäller det att lyssna till väderleksrapporterna eftersom sikt- och isförhållanden i både Arktis och Antarktis kan komma att ändras på mindre än en timme.

– Ryderexpeditionen genomförs i ett av Arktis mest svåråtkomliga områden och att komma fram enligt plan är långt ifrån självklart då allt är på naturens och isens premisser. Men Oden är en tålig och erfaren isbrytare som varit med på många expeditioner sedan 1991 berättar, Mårten Thuresson, Överstyrman IB på Oden.

Två helikoptrar
Till navigeringshjälp i de svåra vattnen finns ett multi-beam ekolod som ger djupet i en sektor tvärs över fartyget. I olodat vatten måste Oden därför snurra runt för att få djupsiffror framåt. Isberg syns bra på radarn och är lätta att undvika medan flerårig is kan vara flera meter tjock, stenhård och omöjlig att ta sig igenom. Stöter man på den typen av is kommer de två medföljande helikoptrarna väl till pass för att hitt bästa möjliga färdväg framåt.

Långa arbetsdagar
Det blir långa dagar både för besättningen och forskarna som bor tätt inpå varandra. Inne i fjorden är det nästan overkligt vackert med isberg, isflak, glaciärer och berg. Frukost och lunch äter besättningen först och forskarna lite senare eftersom det blir för trångt i mässen annars. Middagarna intas gemensamt och när tid ges finns ett samlingsrum, TV-rum, en liten biograf, bastu och gym.

”Explorers flag”
De senaste nyheterna från expeditionen låter meddela att Oden har lyckats komma in i Ryderfjorden och har fått sätta sin så kallade ”Explorers Flag”. En utmärkelse som forskare/expeditioner kan tilldelas om de lyckas göra något som ingen annan tidigare gjort. Det finns en ”Explorers Flag” på månen, en på botten av de djupaste hav och nu även på Ryderfjordens Glaciär.
Väl hemma igen börjar arbetet för forskarna på allvar när den stora mängden insamlade data ska analyseras. I slutet på september beräknas Oden åter till Helsingborg efter sina storslagna expeditioner och vi ser fram mot att mötas igen för kanske något lugnare höst-dagar.