​Nu kommer julen till Helsingborgs Hamn

”Nu är det jul igen och nu är det jul igen…och julen börjar i Helsingborgs Hamn”. För det är alldeles sant när det kommer till julfruktens väg till våra hem. Den 21 november beräknas 30 containrar med clementiner och citrus landa på kajen i Helsingborgs Hamn. Med andra ord. Julen står för dörren.

Fredagen den 21 november invigs julen i Västhamnen. Då angör rederiet Maersk med en första last av clementiner. Själva startskottet för inflödet av citrus från framförallt Marocko. Totalt räknar hamnen med 30 containrar fyllda med citrus på detta första anlöp och drygt 40 000 ton citrusfrukter under säsongen. Ett styrkebesked för Helsingborgs Hamn som idag tar emot över 90 procent av all den frukt och grönt som konsumeras i Sverige. Det gör Helsingborgs Hamn till Nordens största hamn inom import av frukt och grönt.

– Våra satsningar inom kylda frakter, frukt och grönt betalar sig i ökade volymer. Med nära samarbeten med de stora fruktimportföretagen och investeringar i en effektiv hantering för kylda och frysta varor vinner vi steg för steg marknadsandelar i segmentet. Ett exempel är växande volymer av just julfrukter. En högtid för oss och en kär tradition med framtidspotential, berättar Nicklas Romell, försäljningschef i Helsingborgs Hamn.

Förutom citrusfrukter importeras även äpplen, päron, bananer samt grönsaker som lök, majs, morötter och potatis via Helsingborg. Med andra ord, det mesta inom frukt och grönt i butiken. Men det är inte bara det som går att äta som tar vägen till vårt julfirande via Helsingborgs Hamn. Även hårda klappar under granen passerar hamnen på sin väg till Sverige. Hela 95 procent av Sveriges utrikeshandel går via de svenska hamnarna. I Helsingborg är var fjärde helsingborgare sysselsatt inom handel och logistik vilket är 40 procent högre än i Sverige som helhet. Sammanlagt är hela 12 000 arbetstillfällen i Helsingborg mer eller mindre beroende av Helsingborgs Hamn. Oavsett årstid.

För mer information kontakta: 
Nicklas Romell försäljningschef, Helsingborgs Hamn
nicklas.romell@www.port.helsingborg.se, tel. 042 – 10 64 07