Ny trafik från Ecuador och Dominikanska republiken för Helsingborgs Hamn

Rederiet Cool Carriers väljer att samarbeta med Helsingborgs Hamn och startar en direkttrafik som öppnar upp för nya affärsmöjligheter. Varje vecka från den 9 juli kommer hamnen att ta emot containrar från Ecuador och Dominikanska republiken. Lasten består till största delen av organiskt odlade bananer.

Svenska Cool Carriers är en ny kund för Helsingborgs Hamn och veckoanlöpet innebär ökad effektivitet för Sveriges fruktimportörer då trafiken går direkt till Helsingborg istället för via omlastningshamnar i Europa. I och med detta förkortas transittiden med minst en vecka jämfört med nuvarande transportlösning. Servicen har vuxit fram genom ett kreativt samarbete mellan hamn och rederi.

– Framtidens transportlösningar kräver nytänkande och kreativitet där båda parter anpassar sig och tillsammans utvecklar lösningar. Det gäller att se möjligheter och hitta nya sätt och alternativa vägar för trafiken på en marknad som kan svänga fort. Vi har arbetat målinriktat för att skapa den nya slingan och att hoppa över en mellanlagring skapar ett attraktivt erbjudande för fruktimportörerna säger Michael Bergman, Line Manager på Cool Carriers.

Det finns även en miljöaspekt i trafiken då en del av volymerna som kommer med direktanlöpet tidigare har lastats om i Rotterdam och därifrån gått vidare med lastbil till Helsingborg. Fartygen kommer att komma in på torsdagar och efter anlöp i Helsingborg fortsätta vidare till St. Petersburg. När servicen är fullt utbyggd handlar det om en omsättning på ca 100 containrar i veckan eller ca 5 200 enheter per år via Helsingborgs Hamn.

– Resultatet vi får efter nära samarbete med Cool Carriers är något helt nytt. Helsingborgs Hamn får ett nytt veckoanlöp och det är det första gången vi får direkttrafik från Ecuador och Dominikanska, vilket känns extra roligt och det ska bli spännande att se utvecklingen, säger Nicklas Romell, försäljningschef i Helsingborgs Hamn.

Den nya slingan befäster Helsingborgs Hamns position som Nordens största hamn för frukt och grönt. Förutom bananer importeras även citrusfrukter, äpplen, päron samt grönsaker som lök, majs, morötter och potatis via Helsingborg. Med andra ord, det mesta inom frukt och grönt.

Cool Carriers är ett svenskt rederi (med rötter i Salénrederierna som bildades redan 1915) och numera dotterbolag till Ryska Baltic Reefers.

 

För mer information kontakta:
Nicklas Romell försäljningschef, Helsingborgs Hamn
nicklas.romell@www.port.helsingborg.se, tel +46(0)42 – 10 64 07

Michael Bergman, Line Manager på Cool Carriers.
michael.bergman@cool.se, tel +46 (0)87539160

 

Bananfakta

  • 90% av alla bananer som äts i Sverige kommer via Helsingborgs Hamn.
  • 70% av alla bananer vi äter i Sverige är ekologiska.
  • Sverige är det land som importerar överlägset mest ekologiska bananer av alla länder i hela världen.