​Kryssningssäsongen är igång – förberedelserna pågår för fullt i både hamn och stad

En kaffe i solen. Det svenska begreppet ”fika” är tydligt befäst och ett måste för många kryssningsturister är att pröva en riktigt klassisk svensk fika. I dagarna gick världens största kryssningsmässa av stapeln i Miami, USA. Och i juni kommer det första av fem bokade kryssningsfartyg för säsongen till Helsingborg. Men innan dess är det många förberedelser som lägger grunden för en lyckad kryssningssäsong.

Seatrade Cruise Global heter mässan i Miami som är ett sorts startskott för kryssningsåret. Här sammanstrålar rederier och representanterfrån destinationer världen över för att visa upp sig, upptäcka nya trender och diskutera branschens framtid. Bokningarna av anlöpen görs så lång tid som två år i förväg. Ibland ännu längre. Destinationerna är många, rederierna relativt få och konkurrensen stenhård. Mark Wieden var där som representant för Helsingborgs Hamn.

– Jag har precis kommit hem från mässan i Miami med goda förhoppningar och intryck om framtiden för Helsingborg som kryssningsdestination. Som en lite mindre destination i sammanhanget är det svårt att tävla mot huvudstäder eller de största dragplåstren i Skandinavien men vi har en bra och unik produkt i en stad på frammarsch där framförallt SeaU och H22 attraherar kryssningsrederierna med möjligheten att anlöpa mitt i stadens centrum längs kaj 119. Hos oss finns småstadens charm och internationell känsla längs sundet i kombination med hög klass på shopping och utflykter, allt från magiska trädgårdar i Fredriksdal och Sofiero till tumlarsafari och vandring på Kullaberg.

Samtidigt hemma i hamn och stad förbereds kajer, välkomstceremoni och erbjudanden för årets fem anlöp. Drygt 1000 turister kommer med det första fartyget i slutet på juni. Och 1000 extra personer som flanerar på gatorna märks ganska snabbt i en stad där stadskärnan är så koncentrerad som i Helsingborg. Butiker och caféer har noga koll på när fartygen väntas och en del väljer att sätta ihop något särskilt erbjudande. Mikael Fahlman som är konditor på anrika Fahlmans konditori ser fram mot kryssningsdagarna:

– Är det bara fint väder så visst finns det chans till lite extra slantar de dagarna. Det är alltid kul med nya gäster och turisterna passar väl in i det redan blandade klientelet som består av allt från stammisar som gärna sitter på samma stol till kaffesugna ungdomar med stora solglasögon, musik i öronen och latten i högerhanden.

Arbetet med kryssningar sätter Helsingborg på världskartan. Turisterna kommer inte sällan långväga ifrån och har blandade nationaliteter. Säsongen för 2019 har bara börjat och om solen får vara med finns alla chanser till en riktigt lyckad kryssningssäsong.

Sommarens kryssningsfartyg:

Dag Veckodag Tid Fartygsnamn Rederi Gästkapacitet Terminal
22 jun Lördag 06:00-11:30 Artania Phoenix Reisen 1 188 Sydhamnen
1 aug Torsdag 08:00-19:00 Nautica Oceania Cruises 824 Sydhamnen
8 aug Torsdag 07:00-12:00 Albatros Phoenix Reisen 800 Sydhamnen
15 aug Torsdag 07:00-12:00 Albatros Phoenix Reisen 800 Sydhamnen
11 sep Onsdag 09:30-20:00 Balmoral Fred Olsen 1 360 Sydhamnen

För mer information kontakta:
Mark Wieden, Sales Executive Helsingborg Hamn