Gröna tåg på räls i Helsingborgs Hamn– Dania Connect i full rullning

Med fasta avgångar, digitaliserade flöden och fossilfri slutleverans har Dania Connect etablerat sig som en viktig aktör i Helsingborgs Hamns satsning på hållbar intermodal trafik. Den nya tågpendeln, som förbinder hamnen med logistiknav som Jönköping och Älmhult, rullar flera gånger i veckan och lockar allt fler kunder att ansluta sig till nätverket.

– Det är inte längre en fråga om vi ska satsa på tåg, säger Mikael Andersson, vd på Dania Connect. Det är redan en självklar del av vår strategi.

Effektiv lösning för inlandstransporter

Tågpendeln drivs i samarbete med tågoperatören SHN Cargo och har kapacitet för 80 TEU per avgång. Godset lastas och lossas vid Helsingborgs Hamns kombiterminal och hanteras med precision i både tid och bokningssystem. Via Danias kontor i Göteborg sker hela processen digitalt, från order till leverans.

– Det ska vara minst lika enkelt att boka en tågleverans som att boka en lastbil. Därför har vi lagt mycket fokus på våra digitala lösningar, förklarar Mikael.

En del i ett större intermodalt ekosystem

Helsingborgs Hamn ser satsningen som ett värdefullt tillskott i det intermodala erbjudandet.

– Den här pendeln är ett mycket bra exempel på hur vi tillsammans med våra kunder skapar hållbara flöden med tåg som nav. Det bidrar till att minska antalet lastbilar på vägarna och stärker vår roll som logistiknav för södra Sverige, säger Anders Paulsson, Key Account Manager i Helsingborgs Hamn.

Mål: 35 till 40 tågavgångar i veckan

Dania Connect har stora ambitioner framåt. Från dagens 26 avgångar i hela nätverket siktar man på att närma sig 35 till 40 avgångar per vecka inom några år. Samtidigt pågår en omfattande elektrifiering även på vägsidan. I dag har bolaget tolv eldrivna lastbilar i drift och målet är att hela den egna fordonsflottan ska vara eldriven till 2030.

Från tvekan till förtroende

Järnvägstransporter har länge brottats med ett rykte om opålitlighet, något Dania Connect vill förändra genom blocktåg med fasta tidtabeller och låg avvikelsegrad.

– Vi tar ansvar för att fylla tågen och se till att godset kommer hela vägen fram till kund. Det fungerar riktigt bra och det är något vi är stolta över, säger Mikael.

Under 2024 transporterades över 40 000 enheter med eldrivna tåg och slutleverans på HVO 100 eller el. En konkret bekräftelse på att klimatsmarta transporter inte längre är framtid – de är redan verklighet.