Ny busslinje binder ihop Västsverige och Öresund

Nu i maj lanserar Öresundslinjen en expressbusslinje mellan Göteborg och Köpenhamn – via Helsingborg. Med färjan som nav stärker satsningen både hållbarheten och Helsingborgs roll som knutpunkt för resor över sundet.

Öresundslinjen utökar nu sitt erbjudande med en ny expressbusslinje som knyter samman Göteborg, Helsingborg och Köpenhamn. Med start i maj kommer bussarna att rulla dagligen via bland annat Mölndal, Helsingborg och Helsingör till centrala Köpenhamn. Satsningen är ett steg i att erbjuda fler hållbara och sammanhängande transportlösningar för både privatresenärer och pendlare.

Kärnan i trafikupplägget är den beprövade färjelänken mellan Helsingborg och Helsingör, en förbindelse som i över 175 år varit den kortaste vägen till kontinenten. Den nya busslinjen knyter an till denna tradition, men med ett modernt, klimatsmart fokus. Bussarna drivs med el och biodrivmedel, och resan bokas enkelt via app eller webbtjänst, där båtresan ingår som en naturlig del.

– Vi ser elektrifieringen och nu busslinjerna som en naturlig utveckling av vårt erbjudande. Färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör har alltid varit en pulsåder i regionen. Med nya landbaserade förbindelser kan vi erbjuda ännu större flexibilitet och hållbarhet för våra resenärer, säger Kristian Durhuus, vd på Öresundslinjen.

För Helsingborg innebär busslinjen både ökad tillgänglighet och en tydlig bekräftelse på stadens strategiska roll i Öresundsregionens transporter. Att knyta samman flera transportslag – väg, färja och storstadstrafik – via hamnen bidrar till att minska klimat-påverkan och öka möjligheterna att resa utan bil.

– Öresundslinjens nya busslinje är ett utmärkt exempel på hur smart mobilitet kan byggas kring hamnen som nav. Det är viktigt för oss att vara en möjliggörare i klimatomställningen, och när vi ser fler aktörer satsa på hållbara helhetslösningar för människor och varor, då vet vi att vi är på rätt väg, säger Bart Steijaert, vd i Helsingborgs Hamn.

Med täta avgångar, bekväma byten och en grön profil riktar sig linjen både till dem som pendlar mellan Skåne och Danmark och till långväga resenärer mellan Göteborg och Köpenhamn. Satsningen är också ett svar på ett ökat behov av hållbar kollektivtrafik i en växande och mer sammankopplad region.