Förankrad i historien– Helsingborgs Hamn i centrum för ny sjöfartsutställning
Hundra år av sjöfart i Helsingborg har fått en plats på Dunkers Kulturhus. Helsingborgs Hamn har bidragit med material och sjöfartens nationella betydelse synliggörs när Sveriges Sjömanhus förlägger årets belöningshögtid till staden.
Hur såg vardagen ut för en sjöman i Helsingborg på 1930-talet? Vilka fartyg har lagt till i vår hamn genom åren, och vad har sjöfarten betytt för stadens utveckling? Det är några av de frågor som får liv i utställningen Förankrad – 100 år av sjöfart i Helsingborg, som produceras av Helsingborgs museum och visas på Dunkers Kulturhus från den 24 maj till den 2 november 2025.
Utställningen ger en bred översikt över sjöfartens utveckling, från segel och ångmaskiner till dagens fartyg med eldrivna hjälpmaskiner. Helsingborgs Hamn har medverkat med föremål, fotografier och berättelser och ser det som ett värdefullt sätt att lyfta fram det maritima arvet.
– Det är inte en tillfällighet att staden växt fram kring hamnen – den har alltid varit Helsingborgs hjärta och länk till omvärlden. I vår vardag arbetar vi med framtidens hamn, men det är också viktigt att stanna upp och reflektera över vad vi byggt vidare på, säger Niklas Holmgren, planeringschef i Helsingborgs Hamn och själv engagerad i sjöfartshistoriska frågor.
Helsingborg – staden som växte fram kring sin hamn
Utställningen ger inte bara en inblick i sjöfartens tekniska utveckling, utan också i hur hamnen har format själva staden. Under 1900-talet utvecklades Helsingborg till ett nav för import, export och arbetskraftsinvandring. Näringslivet, befolkningsökningen och stadens modernisering har alla gått hand i hand med hamnens expansion.
I dag fortsätter hamnverksamheten att generera sysselsättning och tillväxt – både direkt och genom det breda logistiknätverket i hela regionen. Sjöfarten är inte en isolerad företeelse, utan något som ständigt påverkat Helsingborgs identitet, ekonomi och kultur.
– Många av de skeenden som format sjöfarten syns också i hur vi utvecklat vår hamn. Det är en berättelse om teknik, handel, säkerhet – men också om människor. Sjöfart är så mycket mer än fartyg och kajer, det är en del av vår identitet, säger Niklas Holmgren som syns på bilden nedan.

Nationellt intresse, belöningshögtid för sjöfolk i Helsingborg
Att utställningen uppmärksammats nationellt märks inte minst genom att Stiftelsen Sveriges Sjömanhus valt att förlägga årets belöningshögtid till Helsingborg, ett evenemang som vanligtvis äger rum i Stockholm. Beslutet understryker stadens betydelse som sjöfartsstad och lyfter utställningen som en angelägenhet långt bortom de lokala gränserna.
Högtiden samlar sjöfartsaktörer från hela landet för att uppmärksamma mod, yrkesskicklighet och livräddande insatser till sjöss.
En levande berättelse om människor, fartyg och förändring
I utställningen möts besökaren av fartygsmodeller, loggböcker, personliga berättelser och arkivmaterial som tillsammans formar en levande bild av hur sjöfarten förändrats under ett sekel. Samtidigt speglar den hur Helsingborg utvecklats i takt med sin hamn.

Utställningen är öppen den 24 maj till den 2 november och riktar sig till alla som är nyfikna på Helsingborgs sjöfartshistoria – från inbitna historieälskare till nya generationer helsingborgare som vill förstå stadens rötter.
Sjöfartsutställningen invigs med vernissage – fri entré
När: Lördag 24 maj med start kl. 13
Var: Dunkers Kulturhus
Invigningstal: Per Olof Jansson, tidigare hamnchef i Helsingborgs Hamn
Underhållning: Helsingörs Shantikör
För barnen: Sjöfartsinspirerade aktiviteter för hela familjen