Helsingborgs Hamn doftar jul när 15 000 ton clementiner landar på kajen

Nu har den gulrunda fruktsäsongen i Helsingborgs Hamn inletts.
Sverige kan andas ut när julens frukt anländer i fyllda containrar från sydliga breddgrader.
Clementinerna är här.

Helsingborg är Nordens ledande hamn för direktimport av frukt och grönt och navet för produkternas vidare resa lokalt och ut i landet.
Under den intensiva citrussäsongen runt julen levererar exempelvis Maersk/Seago Line 40-50 containrar i veckan, och varje container är lastad med 20 ton clementiner.
Clementinerna kommer från Marocko och levereras fram till februari/mars.
Då startar apelsinsäsongen, men från samma tidpunkt importeras citrus även i form av t. ex. grapefrukt och citroner från länder som Israel och USA. Citrussäsongen är vanligtvis över i slutet av maj.

– Julens stora volymer av clementiner har blivit en högtid för oss i hamnen och är en kär gammal tradition.
Logistiken runt transporten av clementiner och apelsiner är imponerande, och ca tio dagar efter skörd finns frukterna i Helsingborgs Hamn för snabb transport vidare ut till handeln.
Det sprider sig en speciell stämning när de första citrusfrukterna anländer, säger Kjell-Åke Ranft, försäljningschef i Helsingborgs Hamn.

Importvolymen av frukt och grönt har varierat genom åren.
Under 2008 importerades 73 000 ton frukt och grönt via Hamnen, men 2009 endast 58 000 ton.
2010 var importen tillbaka på över 70 000 ton och 2011 förväntas den sjöburna volymen uppgå till ca 120.000 ton. Förutom citrusfrukter importeras bl. a. äpplen, päron och bananer samt grönsaker som lök, majs, morötter och potatis.
En anledning till detta är att de stora importörerna, till exempel ICA, Everfresh och Saba, är lokaliserade i Helsingborg.

För mer information
Kjell-Åke Ranft, försäljningschef Helsingborgs Hamn, 042-10 63 41 eller 0706-63 63 41.