Mystisk kryssning till Helsingborg

Idag klockan 9 beräknas det brittiska kryssningsfartyget Saga Ruby att anlöpa Helsingborgs Hamn.
Fartyget gör en så kallad Mystery Cruise, vilket bland annat innebär att passagerarna inte i förväg vet vart de ska åka.

Mystery Cruise konceptet innebär att det endast är Kapten Stephen Angove samt några få ur besättningen som vet vilka destinationer man ska besöka.
Det passagerarna vet när de köper kryssningen är att de besöker åtta städer i minst fem länder.
Tre av städerna kommer man att besöka för första gången och på varje ställe kommer man att erbjuda en överraskningsutflykt.

– Vi fick förfrågan från rederiet Saga Cruises ganska sent i somras, normalt bokas kryssningsanlöp ett eller två år i förväg, men våra goda relationer med rederiet och vår vana vid att hantera kryssningsfartyg gjorde att vi snabbt kunde bekräfta kajplats och hjälpa till med arrangemangen runtomkring, säger Andréas Eriksson, marknads- & informationsansvarig Helsingborgs Hamn.

Först när fartyget ligger i hamn kommer hemligheten om var man är att avslöjas.
Till exempel är alla elektroniska sjökort i passagerarutrymmena borttagna för att man inte i förväg ska kunna veta vilken nästa destination är.
Ombord kommer även resenärerna att få lösa ett mysterium…

Som en del i denna Mystery Cruise erbjuder rederiet samtliga passagerarna att åka på en sightseeingtur i Helsingborg där man bland annat kommer att besöka Kärnan och Mariakyrkan, för att sedan avsluta med ett besök på Fredriksdal där det bjuds på folkdansuppvisning i äkta svensk anda.

– Extra kul och ett kvitto på att Helsingborg är en intressant destination att besöka är att Helsingborg är det enda svenska resmålet på denna Mystery Cruise.
Vi har under en längre tid arbetat intensivt med rederiets representant i Sverige med att färdigställa sightseeingturen som kommer att erbjudas och inte minst att snabbt få ihop alla guider som behövs i samband med anlöpet.
Allt är nu på plats och vi ser verkligen fram emot morgondagen
, säger Monica Frisk, destinationsutvecklare på Helsingborgs stad

Kryssningen utgår från Dover och kostar mellan 27 000 – 80 000 svenska kronor.
Fartyget Saga Ruby var senast i Helsingborg för sex år sedan, 2006. Saga Ruby byggdes 1973 i Newcastle i England på Swan Hunter Shipbuilders och hette då Vistafjord. 2004 fick hon sitt nuvarande namn när Saga Shipping Company köpte henne.
Fartyget är 191 meter långt med en passagerarkapacitet på ca 655 personer.

Saga Rubys anlöp avslutar därmed kryssningssäsongen 2012 i Helsingborg.
Första fartyg nästa år är Norwegian Star den 6 maj 2013.

För mer information
Andréas Eriksson, marknads- & informationschef Helsingborgs Hamn, tel. 042-10 62 33
Monica Frisk, destinationsutvecklare Helsingborgs stad, tel. 042-10 53 04