Extra kryssningsanlöp i Helsingborg

På onsdag gör det brittiska rederiet Cruise & Maritime Voyages flaggskepp M/S Magellan ett ”bonusanlöp” i Helsingborgs Hamn. Ett välkommet extra besök som bekräftar kryssningsverksamheten i Helsingborg och staden som omtyckt destination hos passagerarna.

Anlöpet ligger utanför de ordinarie och fartyget som egentligen skulle gått till Nynäshamn, fick göra en förändring i schemat när dåligt väder och blåst krävde en avvikelse.

– Det är mycket som ska fungera när ett kryssningsfartyg ska anlöpa vilket gör att det känns extra roligt att vi kan visa på vår flexibilitet och välkomna dem till oss med mindre än två dagars varsel, säger Andreas Eriksson, ansvarig för kryssningsverksamheten i Helsingborgs Hamn.

En situation som denna visar tydligt hur små marginalerna i kryssningsindustrin kan vara. Det är många faktorer som spelar in i kampen om anlöpen och planeringen görs flera år i förväg. Fartygen som kommer till Helsingborg under 2016 är i stort sett klara och de för 2017-2018 planeras nu. Ändå kan allt svänga snabbt och ingen rår över vädrets inverkan när det väl är dags.

I maj i år fick Caribbean Princess som var planerad till Helsingborg segla vidare när den starka vinden tvingade rederiet att tänka om. Orsaken var, precis som i Nynäshamn, att säkerheten inte kunde garanteras när besökarna skulle transporteras iland med så kallade tenderbåtar.

– Det handlar om att garantera säkerheten för passagerarna och när det gäller säkerhet finns det aldrig några genvägar. Det är tråkigt när ett anlöp uteblir men samma spelregler gäller för alla. Ett som är säkert är dock att rederierna inte gör några extra besök hos destinationer där man inte varit nöjd, avslutar Andreas Eriksson.

Som vanligt kommer shuttlebussar att köra skyttetrafik mellan Spannmålskajen där fartyget placeras och centrum i Helsingborg. Sex utflyktsbussar kommer att ta passagerarna på äventyr till bland annat Fredriksdal, Sofiero och Kronborg. En kryssningsbesökare beräknas göra av med i snitt 500-1 000 kronor per dag och destination.

Detta är inte sista gången vi ser M/S Magellan i år. Den femte oktober kommer fartyget tillbaka ytterligare en gång och avslutar därmed kryssningssäsongen 2015.

Rutten:
Tilbury – Köpenhamn – Warnemünde – Tallinn – St. Petersburg – Helsingfors – Nynäshamn/Helsingborg – Tilbury.

Fartygsfakta:
Magellan är på 46 052 brutto, 221 meter långt, 28,2 meter brett och har ett djupgående på 7,5 meter. Kryssningsfarten anges till 21 knop. Ombord finns strax under 1300 passagerare och en besättning på drygt 550 personer.

För mer information kontakta:
Andreas Eriksson, marknads- & kommunikationschef, Helsingborgs Hamn
andreas.eriksson@www.port.helsingborg.se, 042 – 10 62 33 07