Helsingborgs Hamn pratar logistik på Chalmers i Göteborg

Det är många som är nyfikna på logistikens värld. Förfrågningar kommer från olika håll där man vill veta mer om verksamheten i Helsingborgs Hamn eller kanske logistik i allmänhet. Ett viktigt och givande inslag som det gäller att ta tillvara på när möjligheten ges. Både målgrupp och förkunskap varierar stort och just denna gång var det ett gäng entusiastiska studenter från den affärsinriktade utbildningen ”Sjöfart och logistik” i Göteborg som lyssnade.

Helsingborgs Hamn är en viktig samhällsaktör. Inte bara som nav i det nationella och internationella transportsystemet. Utan också som ansvarstagande företag. Självklart finns det en mängd olika sätt att ta sitt ansvar och ett och bra sätt att göra det på är att berätta och utbilda kring logistik.

– Det kom en förfrågan från Lars Green som håller i kursen ”Liner shipping and ports” för Chalmers i Göteborg som undrade om vi kunde ställa upp och prata kring vår hamnverksamhet för några hungriga tredje-års studenter. Och kan vi vara med och sprida vår kunskap till nästa generations logistiker så är vi tacksamma, säger Mark Wieden Sales Executive Helsingborgs Hamn.

Hamnperspektiv globalt och lokalt
Presentationen innehöll bland annat information om hamnverksamhet, både ur ett lokalt och globalt perspektiv, hamnarnas roll i leverantörskedjan och hur de påverkar samhället. En del fokus lades också på de möjligheter och hinder som sjöfartslogistiker antagligen kommer att möta när de blir en del av näringslivet. – Klassen på ungefär 30 elever läser sitt avslutande år på kursen ”Liner Shipping and Ports” på programmet Sjöfart och Logistik på Chalmers i Göteborg. Det känns både roligt och hedrande att vi blev tillfrågade. Jag mötte studenter som kändes väldigt kunniga och intresserade vilket ledde till många frågor och värdefulla diskussioner, säger Mark.

Framtida kollegor
Studenterna är våra framtida kollegor. Att få ta del av deras nyfikna perspektiv ger en chans att utmana verksamheten och utvecklas ytterligare. De ser saker med nya ögon vilket kan ge upphov till nya idéer och ofta de bästa lösningarna.

– Jag rör mig ganska mycket i transportkretsar och möts alltmer av ett handslag eller värmande kram från någon tidigare student, säger Lars Green. Det är otroligt stimulerande att se hur många av studenterna som gör karriär inom vår maritima industri och att behovet är så stort. Det här var första året vi körde hela kursen på engelska vilket därmed gav ytterligare internationell spets på utbildningen och inte minst de viktiga hamnavsnitten, avslutar Lars Green.

 

Nyfiken på kursen?
Lars Green är konsult och undervisar i kursen ”Liner shipping and ports” på Chalmers i Göteborg. Under rubriken ”Developing young maritime people” på LinkedIn har han presenterat innehåll från kursen under höstterminens undervisning. Gå gärna in och kika!

Mer om Lars Green och Green consulting group
Green Consulting Group AB fokuserar på verksamhetsutveckling och att utveckla dold potential hos individer och organisationer. Lars släppte sin första bok, ATTACC© under 2017. Lars sitter också i domarpanelen hos Lloyd’s List Global Award som årligen delar ut utmärkelser till världens ledande hamnar, terminaler och containerrederier som speciellt utmärkt sig.