Nu peakar citrusen i Helsingborgs Hamn

Du har antagligen redan märkt det i mataffären. Frukten fylls på till bredden och citrushyllorna dignar. Apelsiner, clementiner och satsumas. Hela 90% av det som kommer till Sverige sjövägen går via Helsingborgs Hamn. Nordens största hamn för frukt och grönt.

Oftast är flödet av frukt och grönt jämnt fördelat över året, med undantag för citruspeaken mellan november och mars månad. Totalt tar Helsingborg emot runt 40 000 ton citrusfrukter under perioden och frukten kommer från flera olika länder, däribland Marocko, Dominikanska Republiken och Spanien. Och ser man till frukt och grönt i stort så kommer över 90 procent av det som kommer till Sverige sjövägen hit via Helsingborgs Hamn.

Stora kylmöjligheter
Många av de varor som anländer kräver stor tillgång till kylmöjligheter. Trycket på just kylcontainrar är högt och har under de senaste åren blivit ännu högre. Idag finns 400 eluttag (eller sk. reeferuttag) för kylcontainrar I Helsingborgs Hamn vilket är flest av alla hamnar i hela Sverige. Och att ha många uttag underlättar logistiken och placeringen när det är säsong för en fruktsort.

– Även om vi redan är stora inom segmentet så ser vi fortfarande fler möjligheter att växa och utveckla affärerna. Vi har sett en ökad efterfrågan under de senaste åren som vi anpassat oss efter. Nu är säsongen här och hamnen är fylld med kylcontainrar, säger Nicklas Romell, försäljningschef i Helsingborgs Hamn.


Många har svårt att skilja på de olika sorterna så en gång för alla…
Clementiner
Clementiner äter vi ofta kring jul. De har saftigt fruktkött, en söt och uppfriskande smak och ett något tjockare skal. Oftast är de kärnfria och importeras från Marocco och Spanien mellan november och mars.
Satsumas
Satsumas har en något syrligare smak än clementinen. Den känns enkelt igen på sina grönaktiga skiftningar i skalet och har oftast ett tunnare skal än de övriga sorterna. Satsumas importeras från Spanien mellan oktober och januari.
Mandariner
Många säger mandarin men dessa är faktiskt ovanliga i fruktdisken. Mandarinerna används istället ofta till konservering och drycker. Mandariner är gula eller blekt orangea och har ett tunt skal. Frukten har väldigt mycket kärnor, och säljs därför i ganska liten utsträckning idag.