Helsingborg – tredje bästa logistikläget i Sverige

Varje år listar branschtidningen Intelligent Logistik Sveriges bästa logistiklägen. Sedan mätningarna startade 2005 har Helsingborg klättrat stadigt uppåt för att nu infinna sig på en tredjeplats. Ett bevis på en fortsatt stark utveckling av regionen och inte minst för Helsingborgs Hamn.

Sju formbara kriterier som tar hänsyn till handel och samhällstrender ligger till grund för bedömningen. I år tillkom ett nytt kriterium – godsflöden, vilket medförde ökat fokus på flöden för konsumentvaror i och genom läget eller regionen. Närhet till konsumentmarknader och starka godsstråk väger tungt inom denna bedömningspunkt vilket också var en av anledningarna till att Helsingborg plockade ännu en placering jämfört med året innan.

– Vi är stolta över placeringen och inte minst över den utveckling vi har haft de senaste åren. Det är många års medvetna strategier och investeringar för att utveckla hamnens kapacitet och helhetsservice till kunderna som tagit oss dit vi är idag och som också blir tydligt i denna bedömning, säger Nicklas Romell, CCO i Helsingborgs Hamn.

Temperaturmätare
Listan fungerar som en temperaturmätare inom branschen och är av betydelse för den som överväger logistiska beslut, oavsett om det handlar om en etablering av ett centrallager eller planering av ett nytt godsflöde. En tydlig trend visar att allt fler går från centralisering av sin logistik till att anlägga många små lager närmare sina kunder. Den alltjämt växande e-handeln som förväntar sig ännu snabbare och flexibla leveranser är en av orsakerna till att det ställs nya krav på logistiken.

– Sedan 2016 har Helsingborg klättrat stadigt en placering i taget på listan och för oss gäller det att fortsätta den goda utvecklingen som tagit oss dit. Vi har fokus på framtidens hamn, möjligheten att ta emot ännu större fartyg, frigöra och optimera ytor och fortsätta utarbeta effektiva logistiklösningar tillsammans med våra kunder, avslutar Nicklas.