Framtidens kollegor

Bara några få meter från Hamnkontoret i Helsingborg ligger Campus Helsingborg, Lunds Universitet. Och givetvis är det ingen slump att flera av utbildningarna har logistik i fokus. Samarbetet mellan Helsingborgs Hamn och Campus är gynnande för båda parter, dessutom är avståndet från skolbänken till den logistiska verkligheten i hamnen minimalt.

En onsdagsmorgon i mars berättade Mark Wieden om hamnens verksamhet, branschens framtid och utmaningar för ett gäng nyfikna första-års studenter.Ett relevant ämne för de elever som läser kandidatprogrammet Logistics Service Management. Efter föreläsningen blev det en busstur ut på kajen och rundvisning i de olika hamndelarna. Det är alltid en sak att berätta om något och oftast något helt annat att kunna visa det i verkligheten.

– Vi tar gärna chansen och pratar logistik med studenter så fort vi får tillfälle. De är framtidens branschkollegor och även om de kanske inte hamnar just i Helsingborgs Hamn så är sannolikheten stor att vi på något sätt kommer ha med varandra att göra senare i arbetslivet, säger Mark Wieden, Sales Executive Helsingborg Hamn.

Logistisk balans
Morgondagens logistiker tänker nytt och stort och bidrar med ett annat perspektiv. Precis som det ska vara. Och som så ofta uppstår det en bra balans när nytt och gammalt blandas. Karriärvägar är oftast inte spikraka och ibland öppnas möjligheter för djupare samarbeten redan under studietiden.

– Förutom föreläsningar får vi ofta förfrågningar kring exempelvis examensarbeten och försöker alltid att vara så tillmötesgående som möjligt. Ibland kan vi förena våra intressen och oftast blir det riktigt bra. För hamnen är det fantastiskt när vi kan ta tillvara på studenternas möjlighet att lägga tid på viktiga saker som annars kanske hade fått nedprioriteras, inte för att de inte är viktiga, utan för att annat helt enkelt varit mer prioriterat för stunden, fortsätter Mark.

Agoramässan
Ytterligare ett tillfälle för samverkan är arbetsmarknadsmässan Agora som varje år anordnas på Campus Helsingborg. Ett naturligt forum där studenter får en chans att möta potentiella arbetsgivare och där även Helsingborgs Hamn varit väl representerade de senaste åren. Flera av studenterna som hade sitt första möte med hamnen på just Agoramässan är numera anställda i Helsingborgs Hamn.