Ketchupens koppling till Helsingborg

Det är en sås som alla har en relation till. En del har den till allt. Köttbullar, pasta, korv och pommes. Många står fast vid sitt val av varumärke och byter ogärna. Barnfavoriten från Felix tillagas i Blekinge och Helsingborgs Hamn är en av aktörerna som bidrar till att ketchupen landar på din tallrik. Hit skeppas ”tomatpastan” som utgör basen i den populära såsen.

Sedan 1920 har det tillverkats ketchup i Fågelmara, Blekinge. Under de senaste åren har Orkla Foods som står bakom varumärket Felix varit kund till Helsingborgs Hamn. Ett samarbete som utvecklats över tid och som näst intill kan liknas vid ett ”rinnande vatten”.

– Vi har valt att lagerhålla tomatpasta hos Helsingborgs Hamn då vi har erbjudits en smidig och bra lösning. För oss är det viktigt att jobba med samarbetspartners som inbringar trygghet och har god kvalitet i det de gör. Det upplever vi att Helsingborgs Hamn står för så vi är väldigt nöjda med vårt samarbete, säger Admir Brko som är Central Logistics Manager på Orkla Foods Sverige.

Kvalité och tillgång är oftast de parametrar som styr ursprungsland på råvarorna till ketchupen. Solmogna tomater från mestadels Spanien men även från USA lagas i sina respektive hemländer till ”tomatpasta”, vilket kan beskrivas som en koncentrerad tomatprodukt som sedan lastas på fartyg. Pastan anländer till Helsingborgs Hamn i stora kärl som förvaras inomhus i magasin. Efter en kort mellanlagring körs de vidare till fabriken i Fågelmara. Ungefär en lastbil om dagen rullar till Fågelmara med den viktiga ingrediensen.

– Samarbetet med Orkla har alltid fungerat bra och vuxit organiskt över tid och det känns kul att vara en del av en logistikkedja som ligger så när svenskarnas hjärta, säger Anders Paulsson, Sales Executive, Helsingborgs Hamn.