Kryssningssäsongen 2019

Det började med anlöp på midsommardagen. M/V Artania från rederiet Phoenix Reisen stannade till mitt i sundet där hon solade sig i några timmar innan resan gick vidare mot Köpenhamn. Först för säsongen och första gången i Helsingborg följde det sedvanliga välkomnandet med utbyte av plaketter i en liten ceremoni. Hela tre av fyra fartyg gjorde sitt premiäranlöp ”Maiden call” i Helsingborg i år.

Den första augusti kom fartyg nummer två för säsongen, M/S Nautica från Oceania Cruises. Även hon en förstagångsbesökare. Kryssningen kallades för ”Nordic Knights” och startade i Köpenhamn den 23 juli och avslutades i Southampton den 4 augusti. Där emellan, under turens 13 dagar, besöktes Stockholm, Helsingfors, S:t Petersburg, Tallinn, Helsingborg och Skagen innan det var dags för hemfärd till Southampton.

– Säsongen har varit fin på många sätt. Framförallt har vädret varit bra till acceptabelt vilket alltid är nummer ett för att lyckat kryssningsbesök. Ingen kommer ihåg en grå stad i regn vilket vi klarade oss fint från. Så med goda förutsättningar har vi visat upp Helsingborg för många och nöjda och glada turister, säger Mark Wieden som ansvarar för kryssningar i Helsingborgs Hamn.

Sommarens tredje Maiden Call anlände den 8 augusti då rederiet Phoenix Reisen kom med sitt andra fartyg för säsongen, M/S Albatros. Även hon lade till i Skåneterminalen under goda väderförhållanden. Lena Bjerne som är förste vice ordförande i kommunfullmäktige och Mark Wieden träffade kapten Michael Kugelmann för utbyte av gåvor. Efter besöket fortsatte även denna 8-dagars kryssning vidare till Köpenhamn. Utöver Helsingborg och Köpenhamn besöktes Mandal, Oslo, Limfjorden, Ålborg, Rostock och Ærøskøbing.

En kär gammal bekant
Sista förplanerade anlöpet för säsongen blev ett kärt återseende av en gammal bekant som varit i Helsingborg både 2015 och 2017. Balmoral ägs av rederiet Fred Olsen och är det största fartyget i deras havsgående flotta. Detta samtidigt som den varma och lite mer intima atmosfären som Fred Olsen-flottan är känd för finns noggrant bevarad. Fartyget är uppkallat efter den skotska bostaden för den brittiska kungafamiljen, och det skotska temat går genom hela fartyget. Efter en tidig avsegling vid 05-tiden, morgonen efter ankomstdagen, fortsatte Balmoral vidare mot Köpenhamn.

– Det känns alltid lite vemodigt när det sista kryssningsfartyget för säsongen lämnar kajen samtidigt som vi redan nu ser fram mot nästa års säsong. Sen kan det alltid hända mycket i denna bransch som gör att planeringen kastas om och just nu planerar flera av rederierna sina anlöp för 2022. Det ska det bli spännande att fortsätta sälja in den nya statsnära SeaU- kajen mitt i centrum som kommer underlätta stort för de fartyg som uppfyller rättesnöret rent storleksmässigt. Vi har redan fått starka indikationer på att flera rederier är intresserade, avslutar Mark Wieden.