En IT-resa med Sanjin Redzepagic

Han är en sådan person som får en att fysiskt känna hur energinivån inombords höjs. En person som har tusen tankar om allt och som sätter igång andras tankeprocesser innan de själva vet om det. IT och människor är Sanjins Redzepagics främsta intressen. Och det märks. Som IT-chef i Helsingborgs Hamn arbetar han för framtiden med båda.

Han driver en avdelning som förändrats mycket de senaste åren. Idag är IT så mycket mer än bara hårdvara. Framförallt har resan till den nya avdelningen handlat om människor, om förändringsprocesser och om kommunikation. Initialt behövdes det en mognad och medvetenhet för att få med alla på banan.

Bland det första Sanjin gjorde som ny IT-chef var att plocka in människor som hade en annan kompetens än just IT. Människor som kunde organisationen – och dess behov. Därifrån blev det sedan lättare att forma den nya IT-avdelningen, dess ramar och att bygga något nytt tillsammans. Idag fungerar IT som ett verksamhetsstöd. Som stödjer bolagets utveckling och behov.

– Idag har vi kommit långt med vårt nya arbetssätt. Men allting kan alltid förbättras och vi måste se verksamheten som en helhet och få hela företaget att jobba på samma sätt och mot samma mål. IT och människor. Det är det allting handlar om och det gör att de flesta företag idag befinner sig i någon form av omorganisation, vare sig de väljer att se det så eller inte, säger Sanjin.

MÄNNISKAN STYR
Varje dag ställs vi inför många utmaningar och utifrån ett företagsperspektiv gäller det att alltid ha människan i fokus. Ett nytt IT-system är inte värt någonting om organisationen som ska använda det inte är mogen eller anpassad efter de nya förutsättningarna.

FRÅN SARAJEVO TILL HELSINGBORG
Sanjin kom till Sverige från kriget i Bosnien. Med sig hade han en resväska med ett splittrat innehåll från ett 22-årigt liv. En resväska som också var det första som försvann när han anlände till flyktingförläggningen i Malmö. Vad man tänker där och då går nog bara att föreställa sig för den som upplevt situationen. Men att detta ska bli någon ”sighing-for-sympathy-historia” är det sista som är meningen.

– Krig är förjävligt. Men det är en del av min ryggsäck, precis som alla människor har andra tunga stenar i sina ryggsäckar. Men där och då hade jag kläderna på kroppen, inget mer. I Sarajevo gick Sanjin maskinteknisk högskola och var nästan klar, sånär som på en termin, när kriget kom.

Intresset för teknik, IT och utveckling har därmed funnits med från början. Men efter ankomsten till Sverige trampade han på det berömda bananskalet och en helt annan bransch blev den första arbetsplatsen.

– När jag kom till Sverige började jag arbeta som kock i Båstad. Matlagning är fortfarande ett stort intresse, även om det idag får ta mer plats på fritiden. Efter kocktiden var jag på Eriksson och SLP (Slakteriprodukter i Helsingborg). Under åren samlade jag på mig en mängd olika IT-certifikat och utbildningar vilket tog mig till Scandlines som nätverkstekniker och därefter som IT-ansvarig.

2013 sökte Helsingborgs Hamn nya ITtekniker och på den vägen är det. 2017 blev Sanjin IT-chef och förde med sitt ledarskap in många nya tankar. Och det gäller att hänga med i svängarna. För det går snabbt i Sanjins huvud. Han drömmer högt åt alla håll och kanter och inspirerar andra till att göra detsamma. Han ser idéer och möjligheter i allt och har lätt för att vända svårigheter till något positivt. Men även om idéerna är högt flygande är de alltid väl förankrade i verkligheten. För i grund och botten är han också en strukturmänniska som kräver en godkänd projektplan innan spaden sätts i marken.

– Idag genomsyras vår korridor av samarbete och förtroende. En arbetsdag är inte den andra lik även om det finns en grundläggande och styrande struktur. Vi börjar med att snacka lite skit och gå igenom dagens prioriteringar. Vi löser tekniska problem, sköter supportfunktionen och driver projekt. Alla har olika kvalitéer och jag gillar att arbeta med att ta fram det bästa ur varje individ.

Idag bor Sanjin i/utanför Helsingborg med fru och dottern Emma – pappas allt. När han inte arbetar är han familjefar. Dottern tävlar på hög nivå i karate och pappa ställer mer än gärna upp och följer med på både träning och tävling. Resor och motorcykeln är andra viktiga parametrar som förhöjer livskvalitén om du frågar Sanjin.

– Frihetskänslan som du får när du glider i 70 km/h intill Norges fjordar är näst intill oslagbar. Och helst ska dottern åka med.