Julfrukten flyter in

Varje år går volymerna upp runt denna tiden på året. Orsaken bakom? Flera såklart. Men en hel del av den extra volymen består av apelsiner clementiner och annan citrusfrukt. Högsäsongen ger tydliga avtryck i lasten som kommer in till Helsingborg.

Frukten kommer från flera olika länder, däribland Marocko, Dominikanska Republiken och Spanien. Och ser man till frukt och grönt i stort så kommer ca 90 procent av det sjöburna som konsumeras i Sverige hit via Helsingborgs Hamn.

– Uppskattningsvis kommer ca 50 containrar i veckan med ungefär 20 ton citrus i varje. Under året har vi installerat ännu fler eluttag (eller sk. reeferuttag) som gör placeringen av containrarna än mer flexibel. Eftersom kylcontainrarna utmärker sig blir det också tydligt i hamnen rent visuellt när citrusen har högsäsong säger Nicklas Romell, CCO i Helsingborgs Hamn.

KORT OCH GOTT OM CITRUS
Vilken är den godaste citrusfrukten?
Det beror på, som så mycket annat, vad man tycker om. Clementiner är saftiga med söt, frisk smak och nästan alltid kärnfria. Satsumas
är lite syrligare än clementiner. Tangeriner är sorter som uppstått genom att korsa olika sorters småcitrus med andra citrusfrukter som grapefrukt och apelsin. En tangerin är smakrik och nästan alltid kärnfri.
Hur mycket c-vitamin är det i en apelsin?
En enda apelsin räcker för att täcka hela dagsbehovet av c-vitamin. C-vitamin underlättar upptaget av järn i maten. Apelsiner innehåller även folat som hjälper till att bilda röda blodkroppar.
Apelsiner eller juice?
Står du i valet och kvalet mellan en påse apelsiner eller juice? Välj apelsinerna! Förutom c-vitamin och folat får du även i dig fibrer som behövs för att tarmarna ska fungera normalt. Fibrer bidrar till vår mättnadskänsla.
Från vilket land kommer citrusfrukterna i butikshyllorna från?
Det varierar under året. Citrusen som kommer till Helsingborgs Hamn har Marocko, Dominikanska Republiken och Spanien som främsta ursprungsländer. Under september till mars kommer citrusen främst från Spanien.
Hur ska jag förvara mina citrusfrukter?
För längst hållbarhet ska citrusfrukterna ligga i kylen. Men för bästa smakupplevelse ska de förvaras i rumstemperatur. Med andra ord – ta gärna fram apelsinen lite innan den ska ätas!
Varför är det ibland kärnor i clementiner?
Vid odling av kärnfria citrussorter försöker man särskilja dem geografiskt från andra odlingar där man odlar citrus som innehåller kärnor som till exempel citron. När bin har med sig pollen från ”fel odling” sker en korsbefruktning och oönskade kärnor bildas.