Ett av världens lyxigaste kryssningsfartyg i Helsingborg

Inte mindre än 12 gånger har Hapag Lloyds ”MS Europa” utsetts till ”Best cruise ship in the world” av väl erkända Berlitz Travel Guide. Imorgon gör hon sitt Maiden call (första besök) i Helsingborg som samtidigt blir kryssningssäsongens premiäranlöp. Rederiet Hapag Lloyd är dock ingen nykomling i Helsingborgs Hamn. Varje vecka har de containertrafik i Västhamnen och har haft så under många år.

Självklart är säkerheten fortsatt väldigt viktig både för Helsingborg som hamn och för alla involverade i anlöpet och det är fortfarande många regler och säkerhetsåtgärder som kvarstår. Inför anlöpet imorgon gäller anpassad avstigning och påstigning med behörigt avstånd, utställd handsprit, handskar, munskydd på personal och i bussarna finns särskilda placeringsregler.

I början av året hade Helsingborg fyra kryssningsanlöp inplanerade som snabbt krympte ner till noll. Precis som för så många andra destinationer blir 2020 något av ett mellanår. Trenderna innan pandemin däremot såg väldigt positiva ut, orderböckerna för nya fartyg var välfyllda och tillväxtpotentialen av antal kryssningspassagerare globalt kvarstår.

– Branschen har drabbats hårt och nästan samtliga kryssningsrederier har ställt in stora delar av säsongen samtidigt som de haft problem med att lägga upp sina fartyg runt om i världen. De ekonomiska konsekvenserna för rederierna är enorma, men även andra aktörer inom industrin har drabbats hårt. I nuläget ser vi verkligen fram mot vad nästa säsong har att erbjuda inte minst nu när ombyggnationen av kajen mitt i city gör att Helsingborg lämpar sig bättre för kryssningsturism än någonsin, säger Mark Wieden.