Råå hamnfyr – Ett anrikt landmärke i ny kostym

En bilfärd några kilometer söder om Helsingborgs Hamn tar oss till byn Råå. Från början ett gammalt fiskeläge med en historia som sträcker sig många hundra år bakåt i tiden. Den lilla fyren i hamnen är således ett viktigt landmärke för byn som ligger många Rååbor varmt om hjärtat. Inte undra på att kostymbytet som utfördes under hösten medförde ett intresse utöver det vanliga.

Längst ut på piren i Råå hamn står den vita fyren. Precis på samma ställe som den stått sedan 1968. Helsingborgs Hamn ansvarar för underhållet i hamnen och med tiden tar väder, vind och vatten ut sin rätt. Nu var tiden inne för en större restaurering och den gamla fyren byttes ut helt. För den oinvigde är bytet dock svårt att se vid en första anblick då fyren till utseendet är en replika av den gamla.

– Några ville renovera fyren, men den var i för dåligt skick och då var det bättre att byta ut den helt. Samtidigt fanns ett värde i att behålla siluetten som den var och det hade vi som utgångspunkt i arbetet. Insidan däremot, innehåller nu den allra senaste tekniken, berättar Jörgen Johansson som är fastighets- och anläggningschef i Helsingborgs Hamn.

Modern teknik

Från den 14 oktober har energisnåla LED-lampor tagit över ansvaret för ljussättning av den skimrande ytan vid hamninloppet. Den mycket specifika konstruktionen är tillverkad av Edenhalls mekaniska verkstad i Vallåkra och belysningen är framtagen av Navigationsteknik i Vinslöv. Den vita färgen är särskilt miljövänlig och fyren är mycket driftsäker. Totalt landade investeringen på 600 000 kronor, vilket får anses vara en rimlig summa om den slås ut på de minst 100 år som fyren förväntas fylla sin funktion. Helsingborgs Hamn stod för finansieringen.

– Engagemanget kring bytet har varit stort från början, där allt från utseende till tekniska specifikationer och frågor kring var de gamla fyrdelarna ska ta vägen har dryftats. Det är härligt att arbeta med en sak som engagerar och berör på det sätt som fyrbytet gjort, säger Jörgen som ger tummarna upp på bilden ovan.

Hela arbetet med att montera ner den gamla fyren och installera den nya tog två arbetsdagar för fyra personer. Till historien hör tyvärr att fyrens gamla prisma (själva ljusanordningen) stals samma natt som det plockades ner. En riktigt tråkig händelse som fortfarande inte fått ett lyckligt slut. Stölden till trots, hölls en fin invigningsceremoni fredagen den 16 oktober där hamnens styrelseordförande, Marie Weibull Kornias (M), höll ett fint tal. Deltog gjorde även Christian Orsing, kommunalråd i Helsingborg stad, Bart Steijaert, vd, samt Christina Argelius, teknisk chef, i Helsingborgs Hamn med flera.

Vet du något om prismat?

Än lever hoppet om att prismat ska komma till rätta hos Råå fiske- och sjöfartsmuseum där det hör hemma. Kanske har du som läser detta sett eller hört något natten till den 13 oktober som kan vara av intresse. Hör då gärna av dig till Helsingborgs Hamn.

Varför bytte Helsingborgs Hamn fyren?

Råå hamn ingår i Helsingborgs Hamn som därmed är ansvariga för sjösäkerhetsanordningarna och däribland, fyren, asfaltering och parkering. Råå hamnförening som arrenderar Råå hamn ansvarar i sin tur för löpande underhåll.