Skräpplockardag under ytan

På söndag den 22 augusti kommer dykklubben Delfinen hjälpa Helsingborgs Hamn att städa delar av hamnbassängerna i Norra hamnen och Inre hamnen vid Kungstrappan.

Vid publika kajnära ytor där stora folkmängder rör sig slängs mycket skräp i vattnet. Vid tidigare dyk har man hittat allt från ölburkar och betonggrisar till cyklar, men även skräp som är mer skadligt slängs i havet. Det kan vara batterier, föremål som innehåller kemikalier eller el-skotrar. Allt skräp har en sak gemensamt – de hör inte hemma i havet!

Med hjälp av dykare från dykklubben Delfinen kommer skräp städas upp ur hamnbassängen med start klockan 09.00 vid Roy’s fiskrestaurang i Norra Hamnen. Sex till åtta dykpar kommer att delta under överseende av en dykledare som arbetar från båt. Efter lunch flyttar dykarna till Inre hamnen vid Kungstrappan. Dykning påbörjas direkt efter Pernilles avgång klockan 14.00 och avslutas då hon är tillbaka i hamn vid 14.50.

Hamnkapten från Helsingborgs Hamn och Helsingborg Yacht Club kommer att delta, utöver det finns även personal från hamnen på plats för att var behjälpliga och ta hand om avfallet som tas upp. En kranbil finns tillgänglig om det skulle behövas.

Dykklubben Delfinen har hjälpt till att städa skräp från Helsingborgs hamnbassänger flera gånger förut och vid varje städning dokumenteras vart man dykt för effektiv uppföljning samt för att se till att man täcker nya områden vid nästa tillfälle.

– Vi är mycket tacksamma för dykklubben och deras ideella insats och hjälp, säger Joakim Sandberg, Miljö och säkerhetschef på Helsingborgs Hamn.

För mer information, kontakta

Joakim Sandberg
Miljö och säkerhetschef, Helsingborgs Hamn
förnamn.efternamn@port.helsingborg.se
072-242 96 36