Han ror det nautiska och säkra arbetet i hamn

Som en kapten sitter på sin fartygsbrygga sitter Mikael Hultgren på Helsingborg Port Control (HPC) och koordinerar säkra anlöp till Helsingborgs Hamn. Varje år anlöper mer än 1 100 fartyg till hamnen och HPC är delaktig i alla.

Mikael Hultgren är Chief Harbour Master, eller hamnkapten som det också heter, i Helsingborgs Hamn. I sin roll som hamnkapten är Mikael ansvarig för allt det nautiska i hamnen.

– Båtarna är det viktigaste vi har. Det börjar med att de gör en fartygsanmälan, sen börjar koordinationen med kajplats beroende på fartygets djup, behovet av lots, säkerhetsdokumentation från fartyget och att registrera fartygsdata i våra system. Jag tycker om att gå till jobb varje morgon, det är inte en dag på HPC som är tråkig. Det är en central plats i hamnen där jag är omgiven av fantastiska kollegor och där jag har möjligheten att få ta in och ut fartygen ur hamnen på ett säkert och smidigt sätt, säger Mikael Hultgren.

Från sjö till land

Redan som 17-åring började Mikael arbeta på sjön som ljungman och läste senare till sjöbefäl. Efter många år på sjön blev suget efter mer tid med familjen så stort att han började söka tjänster i land. En tjänst som hamnstyrman i Helsingborgs Hamn fångade Mikaels intresse och han sökte, men ingen hörde av sig. När ACE Link 2007 sökte en överstyrman tog han istället den tjänsten för att få vara på hemmaplan.

– Sen dröjde det bara några månader så ringer plötsligt Helsingborgs Hamn en dag och frågar om jag fortfarande var intresserad av tjänsten som hamnstyrman. Och visst var jag det! 2008 började jag i hamnen och 2012 tog jag över rollen som hamnkapten. Men det har inte alltid varit som det är idag. Förr satt HPC på gamla Osloterminalen, då fanns inte sammanhållningen och kamratskapet som vi har idag med alla som arbetar i hamnen. Då var det mer vi och dem, men sedan vi flyttade ner till ”central-gaten” för fem år sedan har jobbet bara blivit bättre. Våra arbetsuppgifter ändrades när vi flyttade så min tjänst har blivit större med fler olika arbetsuppgifter vilket jag tycker är jättekul.

Förutom att koordinera alla anlöp till hamnen är HPC, med Mikael och hans team, också ansvariga för säkerheten i hamnen. Det inkluderar bland annat övervakning, säkerhetsronder, kontroll av alla livräddningsstationer, kajer och hantering av passerkort som styr rätten att komma innanför hamnens staket.

– Jag brukar beskriva det som att HPC är ansvariga för allt det nautiska, allt som är runt och under fartygen. Sen har vi stuveriet som är bra på allt det andra, säger Mikael.

Problemlösare med säkerhet i första rum

Som med alla händelser i livet kommer man ihåg vissa bättre än andra och Mikael berättar om en av de händelser i hamnen han aldrig kommer att glömma.

– Det var en fartygsbrand för ett antal år sedan, jag låg hemma och sov då telefonen ringde. Ett fartyg på väg söderut som haft en brand ombord och ville komma in i Helsingborgs Hamn för att säkra att branden var helt släckt. Klockan var 03.30 men jag kände att jag måste ta mig ner till jobb för att hjälpa både båten och hamnstyrman på plats. Jag drog på mig kläderna och körde ner och mötte upp fartyget och i samma ögonblick som vi håller på att ta in henne till kaj flammar lågorna upp från däck igen, berättar Mikael och fortsätter:

– Vi ringde räddningstjänsten och fick snabbt hjälp av stuveriarbetarna på nattskiftet som fick börja tömma fartyget för att räddningstjänsten skulle komma till och utföra släckningsarbetet. Det blev några hektiska morgontimmar och som tur är slutade allt bra, men det är en dag på jobbet jag aldrig kommer att glömma.

Bidragande faktorer till att Mikael trivs så bra på sitt jobb som hamnkapten är just drivet att kunna lösa problem av alla sorter, stora som små.

Mikael in på livet

Nu när Mikael har blivit landkrabba har han bytt hytten till husvagnen. Husvagnen står uppställd i Borstahusen året runt och det är hans nya ”hytt” dit han och hunden Julia, 14 år, åker för att få avskildhet och en paus från vardagslivet.

Förutom hunden Julia, har Mikael sin fru Mia, samt två barn och ett bonusbarn som bor i Australien. När vädret tillåter och han inte är i husvagnen så kör Mikael motorcykel tillsammans med sin Mia.

Fyra snabba:

Kaffe eller Te? – Jag är en kaffedrickare
Morgon eller kvällsmänniska? – Kväll, helt klart!
Sverige eller utlandssemester? – Den var klurig, finns så många fina platser i
Sverige, men det är ju kul att åka utomlands… men ska jag välja trivs jag nog bäst här hemma.
Finns det något speciellt få personer vet om Mikael? – Haha. Ja, att jag är en falukorvskille. Jag älskar falukorv, skrattar han.