1700-talsskepp inleder kryssningssäsongen i Helsingborgs Hamn

Första hamnstoppet på Ostindiefararen Götheborg of Swedens stora Asienexpedition blir Helsingborg. Det är också första gången som världens största träskepp officiellt besöker Helsingborg vilket sker i samband med den internationella stadsmässan H22 City Expo, 30 maj – 3 juli.

Ostindienfararen ankommer till Helsingborg tisdag 14 juni. 1700-talsskeppet anländer till Helsingborgs hamninlopp för fulla segel och med kanonsalut. Skeppet stannar till fredagen den 17 juni. Målsättningen med expeditionen till Asien är att använda skeppet som en mötesplats och plattform för företag och partners, med fokus på hållbarhet och stora möjligheter för svenskt näringsliv.

– Att besöka Helsingborg och H22 City Expo känns som en fantastisk start på vår stora expedition till Asien. H22 City Expo, med fokus på hållbarhet och innovation, ligger helt i linje med vår målsättning för expeditionen att fungera som en plattform för handel, relationer och lösningar för en hållbar framtid. Det känns också otroligt roligt att kunna möta upp det stora intresse som vi såg för skeppet från Helsingborg och Skåne under seglingen till Stockholm förra året, säger Kristoffer Bennis, expeditionsledare för Götheborg of Sweden, i ett pressmeddelande från Helsingborgs stad.

Skeppet kommer att ligga vid Helsingörskajen mitt i Helsingborg och bli väl synligt för Expons alla besökare. Under de dagar som hon ligger vid kaj kommer det att vara öppet för besökare.

Ostindiefararen Götheborg of Sweden

– Med sin rika historia och den viktiga roll som Ostindiefararen har spelat historiskt, och i svensk handel med Asien, är vi i Helsingborgs Hamn väldigt glada och stolta att tillsammans med H22 City Expo kunna välkomna henne och hennes besättning i sommar. I samband med det mycket spännande besöket har vi erbjudit fartyget kajplats på Helsingörskajen hjärtat av Helsingborg vilket skapar bra förutsättningar för alla att i samband med Expon besöka detta magnifika fartyg som ligger till kaj under fyra dagar, säger Mark Wieden, Cruise Manager, Helsingborgs Hamn.

Att segla raka vägen till Helsingborg skulle bara ta någon dag, men den planerade seglingen kommer att ta sju dagar. Man kommer att följa väder och vind för att verkligen testa skeppet och riggen inför den långa seglingen till Asien.

I samband med beskedet att Helsingborg blir hamnstopp, öppnas också möjligheten att anmäla sitt intresse för att segla med som jungman på den allra första etappen på expeditionen: Göteborg – Helsingborg. För varje seglingsetapp krävs 70 personer som seglar skeppet. Ungefär 20 personer är professionell besättning. Övriga är privatpersoner, jungmän, som seglar med för att uppleva äventyret och lära sig segla ett 1700-talsskepp.

Helsingborgs Hamns Kryssningssäsong 2022:
2022-06-14 –17 rederi Götheborg, fartyg Ostindiefararen Götheborg
2022-06-23 rederi Azamara, fartyg Azamara Pursuit
2022-06-27 rederi Oceania Cruises, fartyg MS Marina
2022-07-13 rederi Seabourn Cruise Line, fartyg Seabourn Ovation
2022-08-10 rederi Seabourn Cruise Line, fartyg Seabourn Ovation
2022-08-20 rederi Regent Seven Seas Cruises, fartyg Seven Seas Voyager