I utveckling och förändring

Förändring har blivit ett normaltillstånd i mångt och mycket, att driva en verksamhet handlar i stor utsträckning om att kunna manövrera organisationen i ett skiftande landskap. En hamn är inget undantag. I Helsingborgs Hamns digitaliseringsutveckling tas erfarenhet och kunskap tillvara där befintlig kompetens får driva och drivas i utvecklingen. Möt Mattias Wikdahl, en erfaren produktionsledare som bytt container-terminalens gigantiska yta mot ett kontor. Just nu.

Möjligheten till personlig utveckling och intresset för förändringsarbete samt teknologi fick Mattias att tacka ja till erbjudandet att gå med i en projektgrupp för hamnens nya Terminal Operating System (TOS). Erfarenheten som kommer från att ha arbetat först som stuveriarbetare och de senaste åren som produktions-ledare i stuveriet kommer väl till pass när det nya systemet ska implementeras i organisationen. Mattias Wikdahl började som extraarbetare i stuveriet 2007, efter fem år blev han fastanställd och började på treskiftet i stuveriet. Ett par år senare tog Mattias nästa steg och hoppade in extra som produktionsledare när behovet fanns och sedan 2017 har det varit hans fasta tjänst i Västhamnen.

– När frågan kom upp om jag var intresserad av att ingå i projektgruppen för hamnens nya TOS var svaret självklart. Jag vet att det är ett stort och spännande projekt som kommer utveckla hamnen i den riktning som behövs. Med ett brett perspektiv från stuveriet, både inom magasin och lagring, bulk och container-hantering samt ledarskap kan jag bidra med viktig information om processer och rutiner som förhoppningsvis medverkar till en så smidig övergång som möjligt, säger Mattias.

Att byta utemiljön och det omväxlande arbetet som produktionsledare i stuveriet till ett kontor och intensiva utbildningar i det nya systemet har varit en omställning. Utbildningen och systemet är dessutom på engelska, vilket ger projektgruppen en extra utmaning i deras arbete. Medarbetarna i projektgruppen kommer från olika avdelningar inom hamnen och alla bidrar med sitt unika kompetensområde. För att fortsatt få det bästa av båda rollerna arbetar Mattias extra vissa helger som produktionsledare.

Stöd och spetskompetens

Målet är att det nya systemet ska avlasta vissa delar som idag görs manuellt och bidra till en större digitalisering av hamnverksamheten. För Mattias har
projektet både hårda och mjuka komponenter. Det är viktigt att planera och skapa en så bra struktur som möjligt för implementeringen, men också att kunna vara det stöd som behövs för medarbetarna när systemet i slutet av året tas i bruk.

– Sedan jag började i hamnen har volymerna ökat snabbt. Jag ser potentialen med en ny hamn som är mer containeranpassad och modernare än den befintliga. Första steget är att börja arbeta med vårt nya TOS i vår nuvarande hamn och sedan göra den geografiska förflyttningen tillsammans med vår nya teknologi när den nya containerterminalen står färdig. Under hela förloppet kommer min roll vara att lyssna, ge stöd och att utbilda mina medarbetare så att de är trygga i förändringen, fortsätter Mattias.

Relationer är viktiga

Både på arbetet och privat värderar Mattias relationer högt. Att lyssna, analysera och känna av situationer är grundläggande. När han inte arbetar umgås Mattias helst med familj och vänner.

– Det blir inte så mycket egentid när man har två barn, sambo och ett bonusbarn, men lite styrketräning och annat smått hinner jag med, skrattar han och fortsätter:
– Den nya kontorsmiljön på hamnkontoret och de nya uppgifterna inom projektet är uppskattade, men det bästa av allt är de nya människorna man lärt känna genom att tacka ja till projektgruppen.

Fyra snabba:
Sommar eller vinter? – Sommaren är bäst!
Sverige eller utlandssemester? – Utlandet. Thailand är en av favoriterna!
Pop eller rockmusik? – Jag är en popälskare.
Kaffe eller te? – Te
Finns det något speciellt få personer vet om dig? – Jag älskar att laga mat och experimentera med smaker. Helst olika kötträtter.