Mot framtidens hamn!

I 35 dagar öppnar vi upp hamnen genom att erbjuda bussturer innanför de annars stängda grindarna och visar upp ett urval av våra innovationsprojekt i ett containerkluster på Pixlapiren i Oceanhamnen under årets stora händelse – H22 City Expo.

Mindre buller med Internet of Things

Det händer en massa spännande i Helsingborgs Hamn med hjälp av smart teknik, så kallat Internet of Things, IOT. Helsingborgs Hamn ska vara Nordens modernaste och mest hållbara hamn och satsar därför stort på utveckling och infrastruktur för att driva en fossilfri och klimatneutral verksamhet. I hamnen drivs just nu ett par pilotprojekt där data samlas in och omvandlas till kunskap för att förenkla och förbättra i arbetet med verksamhetsutveckling, kundnytta och hållbarhet. Med IoT går det att mäta till exempel buller, men också använda sensorer och smart teknik för att optimera flöden och skapa säkrare processer.

Testa hur det är att vara kranförare

Helsingborgs Hamn har funnits i mer än 200 år och kommer att finnas i mer än 200 år till. Idag har råstyrkan i hamnens yrken bytts ut mot modern teknik. STS-kranarna i Helsingborgs Hamn hanterar drygt 3000 containrar varje vecka, 52 veckor om året. Innehållet i en container kan variera, från frukt till stål och som kranförare ska man navigera kranen stabilt i alla väder – i strålande sol, storm eller snö och minusgrader. Testa hamnens högsta yrke som kranförare! I vår kransimulator får du navigera en container full av varor. Lär dig tekniken och förstå känslan på ett aktivt, spännande och säkert sätt.

Elväg mot framtiden i Helsingborgs Hamn

Som första hamn i världen testar vi en ny sorts elväg för uppladdning av hamnens bilar under H22 City Expo. Tekniken fungerar ungefär som en bilbana i jätteformat. Den här nya typen av klimatvänlig laddning för eldrivna fordon laddar underifrån via en elskena i vägbanan. Elvägen kan installeras på alla vägar och laddar både när fordonet kör och står still. Bakom projektet står Elonroad som visar upp sin teknik i containerklustret och du kan se den på plats inne i hamnen om du hoppar på en av våra guidade bussar!

På Havoteket får du lära känna vår livsviktiga granne: Havet

Öresund är vår närmsta granne – och det är inte vilken granne som helst. Under ytan finns många spännande arter och livsmiljöer som alla samspelar med oss. Här får du bekanta dig med havets djur på nära håll och lära dig varför ett levande hav och rent vatten är så viktigt för oss.

Tillbaka till framtiden

Ett nytt ånglok såg dagens ljus 1873 och hamnade snart i Helsingborgs Hamn för att lösa nya transportbehov. Efter 100 år tuffar ångloket tillbaka till Oceanhamnen som en historisk innovation bland de nya. Detta och mycket mycket mer kan du uppleva och utforska under H22 City Expot!

Läs mer på h22cityexpo.se