Med kreativitet stöttar de verksamheten

Ingen dag är den andra lik. På kommunikationsenheten varierar arbetet med allt från att producera Turlistan till hamnens kunder, arbeta med årliga undersökningar och årsredovisningen till att ta fram marknadsmaterial och arbeta med press och sociala medier.

Teamet är litet och arbetar tätt. Möt Zandra Lindell och Catharina Lind som med kreativitet stöttar och arbetar tillsammans med alla verksamhetsområden när kommunikativa och marknads- insatser behövs.

Zandra Lindell – Grafisk designer och redaktör

I snart fem år har Zandra pendlat från Stehag utanför Eslöv där hon bor, till kontoret på Oceangatan 3 i Helsingborg där hon jobbar som kommunikationsansvarig. Dessförinnan drev Zandra ett tryckeri och tidning i Eslöv under många år. Villan i Stehag delar Zandra med sin man, son och den lilla Jack Russel-terriern Chess. Dottern är utflyttad och bor i Barcelona dit Zandra gärna åker och hälsar på.

– Nuförtiden är det en lyx när alla fyra i familjen samlas. När vi är tillsammans lagar vi ofta mat och en av favoriträtterna är Osso buco. Hade jag inte blivit kommunikatör hade jag nog utbildat mig till kock, jag älskar att laga mat och att umgås runt middagsbordet, berättar Zandra.

När tillfälle ges tar Zandra gärna klubborna och ger sig ut på golfbanan, ett intresse hon delar med sin man.

Vara med och skriva historia

Arbetet med kommunikation i hamnen innebär inblick och involvering i verksamhetens alla områden, med många beröringspunkter både internt och externt. Det händer mycket i hamnen både på den operativa sidan med ett nytt Terminal Operating System (TOS) och på tjänstemannasidan med upphandlingar, planering inför byggnationen av en ny hamn och intensivt hållbarhetsarbete.

– Vi får vara med och skriva historia! Att flytta containerterminalen och i nära samarbete med Helsingborgs stad arbeta för att skapa en ny hamn och stadsdel är fantastiskt spännande. Det kommer bli mycket jobb, och jag ser fram emot att föra en medborgardialog på ett djupare plan än vad vi är vana vid i hamnbolaget, säger Zandra.

Många bollar i luften

Trots ett litet team är kommunikationstjejerna involverade i mycket av hamnens arbete, både högt och lågt, internt och externt. Inom marknadssegmentet samarbetar Zandra och Catharina med försäljningsavdelningen för att skapa så bra och kundanpassat marknadsmaterial som möjligt.

På marknadssidan utförs arbete med och för kunderna genom profilering av hamnens arbete via deltagande på mässor, olika kundaktiviteter, trycksaker och information. Inom kommunikation arbetar teamet både internt med att skapa engagemang och verksamhetsfokus, samt externt mot press, sociala medier och branschen i stort.

Catharina Lind – Strategisk kommunikatör och projektledare

Efter 12 år i Klippiga bergen i Kanada flyttade Catharina tillbaka till Sverige våren 2021 då hon också började arbeta på Försäljnings- och marknads-avdelningen i Helsingborgs Hamn på en halvtidstjänst. På meritlistan finns bland annat kommunikationskoordinator på den provinsiella regeringen i British Columbia, programkoordinator för businessplanning and budgeting för The City of Calgary och utbildningar inom projekt- och förändringsledning.

– Strategisk kommunikation, både inom och utanför politiken, projekt management och flytande kunskaper i det engelska språket är erfarenhet jag tar med mig från Kanada till hamnen i Helsingborg, säger Catharina.

Att börja arbeta i ett mindre bolag tycker Catharina har varit kul då det medfört fler och mer varierande arbetsuppgifter. Omställningen att efter många år återigen arbeta på svenska har varit ”svengelsk”, men nu efter ett och ett halvt år är svenskan dominerande igen.

– Det har varit en ”getting used to”-period, skrattar Catharina.

Sommarstugan blev permanentbostad

Under åren de bodde i Kanada köpte Catharina och hennes man en sommarstuga mellan Hishult och Skånes Fagerhult som de använde när de kom på besök till Sverige. Nu har denna sommarstuga blivit totalrenoverad och permanentbostad för familjen som består av, man, en son på snart 4 år, två lurviga samojedhundar som heter Whisky och Aqua och en hel drös med skogshöns.

I den nordskånska skogen driver Catharina en regenerativ odling, helt utan syntetisk gödning eller bekämpningsmedel. Detta utgör de andra 50 procenten av hennes arbete, utanför hamnen. När de gröna och kreativa fingrarna inte arbetar tar familjen gärna långa promenader i skogen med hundarna, campar och vandrar, lagar mat eller umgås med familj och vänner.

Fyra snabba med Zandra
Sommar eller vinter?
– Svårt val…vinter men helst då i Alperna.
Sverige eller utlandssemester?
– Utlandet! Det bästa jag vet är weekendresor till europeiska storstäder.
Pop eller rockmusik?
– Får nog bli pop om jag måste välja.
Kaffe eller te?
– Kaffe.
Finns det något speciellt få personer vet om dig?
– Jag älskar fart och gillar verkligen att köra bil. Min man får nästan aldrig sitta bakom ratten när vi ska någonstans.

Fyra snabba med Catharina
Sommar eller vinter?
– Sommar, men efter 12 år i Kanada och Klippiga bergen har jag börjat uppskatta snö och riktig vinter också.
Sverige eller utlandssemester?
– Utlandet, finns så många fantastiska platser att uppleva!
Pop eller rockmusik?
– Rock, helt klart.
Kaffe eller te?
– Kan inte leva utan kaffe.
Finns det något speciellt få personer vet om dig?
– Dykning är en av mina stora passioner.