Fartfylld aktivitet i hamnens terminal

En ny era inom racing startar 2023, då det återigen tävlas på stadsbana. STCC har tagit det historiska beslutet att racet ska köras med specialbyggda elbilar vilket möjliggör att loppet kan flytta tillbaka till stadsmiljö, närmare bestämt i hamnen till Helsingborg.

Helsingborgs stad har skrivit kontrakt med STCHelsingborgs stad har skrivit kontrakt med STCC för deras stadslopp och Helsingborgs Hamn är arenan. Hamnens kombiterminal erbjuder en spännande och annorlunda omgivning för racen, där de nya eldrivna bilarna får köra mellan containrarna i en industriell miljö.

– Sedan STCC startades 1996 är elektrifieringen det enskilt viktigaste och största steget framåt för såväl STCC som skandinavisk motorsport – vi skriver historia, säger Micke Bern, vd för STCC.

Omställning

Under flera år har arbetet med att skapa rätt förutsättningar för att ställa om till en mer hållbar och elektrifierad verksamhet ägt rum inom STCC. 2018 togs den första prototypen av en el-racerbil fram och sedan dess har tekniken finslipats, testats och justerats. Nu är de första 12 bilarna som kommer tävla 2023 i produktion och de byggs om av EPWR.

Första modellen att presenteras är en Tesla Model 3 som har 550 hästkrafter, en topphastighet på 300 km/tim och som kör 0–100 km/tim på under 3 sekunder. Vilka andra modeller, alla med samma prestanda, som kommer vara representerade kommer presenteras under året.

De nya STCC-bilarna baseras på de senaste elektriska produktionsbilarna som privatpersoner kan köpa och köra på vanlig väg, men bilarna modifieras sedan för tävling vad gäller säkerhetsutrustning, bromsar, stötdämpare, elmotorer och mycket mer.

Treårigt avtal

Helsingborgs Stad har skrivit ett treårigt avtal med STCC och som värd för stadstävlingarna planerar staden och hamnen att göra loppen till en solklar folkfest.

– Vi i hamnen är otroligt glada att få vara delaktiga och bistå med arenan för världens första el touring car-mästerskap. Det kommer bli en spännande och annorlunda bana mellan containrar i en industriell miljö som skiljer sig markant från en klassisk racingbana, berättar Bart Steijaert, vd Helsingborgs Hamn.

Den 16 -17 juni 2023 går första racet av stapeln i hamnen, ett datum att markera i kalendern redan nu. Under tävlingshelgen i STCC nästa sommar kommer tillfälliga läktare byggas runt det område där banan anläggs.

Vad är STCC?
STCC är Skandinaviens ledande racing-mästerskap som grundades 1996. Mästerskapet tävlar med kraftigt modifierade standardbilar i ett explosivt, kort och adrenalinfyllt tävlingsformat på de bästa racingbanorna i Sverige. Från och med 2023 elektrifieras mästerskapet med helt nya tävlingsbilar på nära 550 hästkrafter, de kraftfullaste bilarna i STCC:s historia. STCC sänds LIVE via streamingplattformen STCC+.

Vad är EPWR?
EPWR är R&D-divisionen av PWR Group, pionjärer inom elektrisk racing. Företaget presenterade den första elektriska touring car bilen redan 2018. EPWR har skapat en hållbar elektrisk racing-plattform för att tillhandahålla den bästa och mest prisvärda racingen för team, förare, åskådare, media och promotorer runt om i världen. Med gatbilar som grund konverterar och anpassar vi modeller från alla tillverkare för elektrisk racing, för en klimatsmart och hållbar framtid.