Helsingborgsdeklarationen för en hållbar logistikkedja

Helsingborg är utsedd till en av Europas mest innovativa och klimatsmarta städer och har Sveriges bästa logistikläge. Nu tar Helsingborgs stad nästa steg på resan mot målet att vara Europas mest hållbara logistiknav genom Helsingborgsdeklarationen, och Helsingborgs Hamn har skrivit under.

Aktörer från hela logistikkedjan har skrivit under Helsingborgsdeklarationen och hamnen är inte sen att ställa sig bakom initiativet om att accelerera den gröna omställningen mot en klimatneutral produktion inom logistiksektorn till 2030.

– Det här är en milstolpe för logistik-sektorns hållbarhetsarbete. För första gången enas nu företrädare för hela
kedjan om gemensamma mål och riktlinjer med sikte på att uppnå klimatneutralitet år 2030. Det är historiskt, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg och initiativtagare till Helsingborgsdeklarationen.

Satsningar och samarbeten

Helsingborgs Hamn har sedan många år arbetat hårt mot sina klimatmål och en fossilfri produktion. Mål som uppnåtts är bland annat, en elektrifierad personbilsflotta, installation av två egna solcellsanläggningar för att minska belastningen på nätet under dagarna då användningen är hög, investering i eldrivna dragbilar, samt att biodieselbränsle har ersatt det fossila.

2021 skrev Helsingborgs Hamn på det skånska elektrifieringslöftet som även det syftar till att skapa hållbarare tillväxtförutsättningar för transportsektorn i regionen. Löftet ska också säkerställa att tillräcklig överföringskapacitet till regionen finns, att näten inom regionen byggs ut och att mer lokal elproduktion etableras.

– Det ligger helt rätt i tiden att gemensamt ta ett krafttag mot en hållbarare framtid inom logistiksektorn, vi kan alla göra något för att bli bättre. Det är även i linje med hamnens klimatsatsningar för att bli Nordens modernaste hamn, säger Bart Steijaert vd på Helsingborgs Hamn.

Satsningar på smart teknik och ny infrastruktur som effektiviserar transporter är också delar av hamnens hållbarhetsarbete och en integrerad del av den nya containerterminalen som ska stå klar 2028. För att optimera verksamheten och förbereda för den planerade flytten implementeras redan nu ett nytt Terminal Operating System (TOS) som faller in under deklarationens tredje område.

Helsingborgsdeklarationens huvudområden:

  • Fossilfri energi
  • Smart, samlastad och effektiv logistik
  • Teknik och infrastruktur
  • Förpackningslogistik
  • Cirkularitet, återbruk och återvinning