Kryssningssäsongen 2022

Kryssningsfartygen är tillbaka i sundet och många väljer att stanna i Helsingborgs Hamn. Kryssningssäsongen 2022 är den bästa på flera år. Fem anlöp under juni till och med augusti, samtliga från rederier som klassas som fyra- och femstjärniga, och så ostindiefararen Götheborg of Sweden förstås.

Säsongen startades med salut när ostindiefararen Götheborg of Sweden anlöpte den 14 juni till Helsingörskajen i centrala Helsingborg under H22 City Expo. Anlöpet var något av en folkfest och mängder av människor samlades längs Helsingborgs kajer för att välkomna världens största oceangående träskepp till Helsingborg.

Efterlängtat välkommande

Pandemin satte stopp för kryssnings-industrin som haft ett par riktigt kämpiga år, men nu har kryssarna börjat segla igen. Många rederier väljer att stanna till i Helsingborg som välkomnar kryssarna tillbaka.

Det är jättekul, både att vi ser ett ökat intresse för Helsingborg som destination, men också att vår strategi att attrahera de lite lyxigare fartygen fungerar. Dessa fartyg är oftast lite mindre i storlek och passar bra till de kajer vi kan erbjuda i Helsingborg, berättar Mark Wieden,
Cruise Manager i Helsingborgs Hamn.

Många av de kryssningsanlöp Helsingborg tar emot denna säsong är ”maiden calls”, det vill säga första gången fartyget besöker hamnen. Vid ett ”maiden call” är det tradition med en ceremoni ombord på fartyget där representanter från Helsingborgs stad och hamnen träffar kaptenen och andra befäl för att utbyta vapenplaketter. Vill man se plaketterna från dessa ceremonier finns de att beskåda i rådhuset i Helsingborg.

Kryssningsfartygen söker nya spännande destinationer

Resenärerna på premiumrederierna är ofta resvana och har i många fall sett de flesta storstäderna, därför är mindre destinationer som Helsingborg intressanta för dessa rederier. Det blir något nytt och spännande för deras resenärer som kryssar mellan sju dagar upp till sex månader.

När kryssningsfartygen anlöper Helsingborg står sightseeingbussarna på rad, redo att visa gästerna vad regionen har att erbjuda. Turerna går bland annat till Sofiero, Fredriksdal och Kronborg i Helsingör, men många gäster väljer att stanna i city där de kan promenera runt och upptäcka Helsingborgs historia, unika butiker och kulinariska utbud på egen hand.

Kryssningsfartygen som anlöper Helsingborg tar generellt mellan 1 000 till 1 500 passagerare och räknas därmed som mindre kryssningsfartyg inom branschen, där de nya stora ”massmarket” skeppen kan ta ombord mellan 4 000 – 7 000 passagerare.