Vilken sommar vi har haft!

Många besök, fullsatta bussturer, nätverkande och lyckade föredrag – det summerar hamnens 35 dagar under H22 City Expo.

Efter 35 dagar är containern stängd och skyltarna nerplockade. H22 City Expo är förbi. Planeringen pågick under lång tid och plötsligt var det den 31 maj och vi slog upp portarna till vår container, full med information om våra olika mätningar med hjälp av Internet of Things (IoT) som buller, livbojar, och luftkvalité. Data visades på en TV-skärm och bredvid stod ytterligare en TV som genom en film visade och förklarade vårt arbete med Nordens modernaste hamn och mot den nya containerterminalen.

I andra änden av containern kunde man prova på jobbet som kranförare i en simulator som vi lånat av Tegelbruksskolan, en yrkesskola i Klippan som utbildar inom bygg, el, fordon och transport.

Tillsammans med Elonroad stod vi i Helsingborgs nyaste stadsdel, Oceanhamnen och pratade med alla nyfikna, intresserade och glada besökare om hur vi tillsammans kan skapa smarta lösningar för miljön, medborgare och medarbetare, stad samt näringsliv.

Hamnens tredje programaktivitet var den guidade bussturen. Under 35 minuter tog vi besökare på bussar genom hamnen, där vi berättade om våra olika verksamhetsområden, samtidigt som man fick uppleva hamnen på riktigt nära håll. Bussturen blev en succé med i princip fullbokade turer fem gånger om dagen genom alla expots 35 dagar. Detta resulterade i att över 3 500 personer besökte hamnen innanför grindarna. Våra busschaufförer och guider ombord på den eldrivna bussen var mycket engagerade och gjorde ett fantastiskt jobb som vid flertalet tillfällen fick stående ovationer från våra besökare.

Möten och nätverk

Utöver våra tre programaktiviteter har vi haft både nationella och internationella studiebesök och deltagit i konferenser samt olika möten. Infrastrukturminister Tomas Eneroth kom på besök till hamnen där fokus låg på transportsektorns omställning med förflyttning av gods till sjöfart, elektrifiering av tunga transporter och utbyggnaden av järnvägen.

Jag och kollegor fick tillfällen att hålla föredrag om resan mot vår nya hamn och containerterminal i H22 Talks och vid olika studiebesök. Vi var även med och skrev under Helsingborgsdeklarationen, ett initiativ om att accelerera den gröna omställningen mot en klimatneutral produktion inom logistiksektorn till 2030.

Vi hade äran att välkomna ostindiefararen, Götheborg of Sweden, som engagerade Helsingborgarna och expobesökare som fyllde kajerna vid fartygets insegling för att få uppleva världens största oceangående träskepp i all sin prakt.

Sist, men inte minst, lanserade STCC den banbrytande nyheten om kommande eldrivna stadslopp som vi i Helsingborgs Hamn ska få stå värd för med start nästa år på vår kombiterminal.

Vi vill passa på att tacka alla som bidragit till att hamnens medverkan i H22 blev så lyckat, alla som besökt oss i vår container, ställt frågor om vår verksamhet, deltagit i vår tävling, lyssnat på våra föredrag och åkt bussturen. Utan er hade H22 City Expo inte blivit så lyckat som det blev. Tack!

Bart Steijaert
CEO, Helsingborgs Hamn