”It’s the most wonderful time of the year…”

Orden som Andy Williams sjunger i den klassiska låten från 1963 handlar naturligtvis om julen och alla dess godsaker. En annan klassiker till julen är de saftiga citrusfrukterna som sedan en tid tillbaka anländer frekvent till Helsingborgs Hamn.

Just nu dignar hyllorna i matbutikens fruktdiskar med apelsiner, mandariner, clementiner, satsumas och annan småcitrus. Mycket av citrusen, näst intill all, har kommit sjövägen via Helsingborgs Hamn till Sverige. Under hela året tar Helsingborgs Hamn emot frukt och grönt i klimatkontrollerade containrar, så kallade reefers, men ser årligen en volymökning under citrussäsongen som nu är i full gång.

– Vi är störst i Sverige på reefercontainrar och har kapacitet att koppla in över 400 containrar åt gången, berättar Nicklas Romell CCO i Helsingborgs Hamn.

Alla inkopplingsmöjligheter behövs då det anländer upp till 100 containrar med citrus i veckan under högsäsongen.

– Varje container innehåller cirka 20 ton citrus. Och det är utöver det normala flödet av frukt och grönt som kommer in via hamnen i Helsingborg årligen. Högsäsongen för citrus varar mellan november och mars och citrusen kommer från olika länder men främst från Spanien, Marocko och Dominikanska Republiken, avslutar Nicklas Romell.

Gör en pomander!
Pomander är en gammal, effektfull juldekoration som doftar JUL! Från början var det äpplen som dekorerades med kryddnejlikor, men numera är det apelsiner. En pomander kan du enkelt göra själv som på bilden ovan.

Citrusfakta – vad är vad:
Clementin – Orange, söt och saftig med en frisk smak. Oftast kärnfri med ett tjockare skal. Kanske den mest klassiska sorten som förknippas med julen och säljs mest under mitten av vintersäsongen.

Satsumas – Ursprungligen från Japan. Syrlig i smaken med gult tunnare skal. Odlas i Spanien för den europeiska vintersäsongen. Säljs tidigt på säsongen.

Tangerin – Orange, söt och något större än clementin med ett luftigt skal som lossnar lätt. En korsning mellan Mandarin och Pomelo. Senare sort som säljs mest i slutet av vintern.

Mandarin
– Även kallad småcitrus i affären och är oftast mer plattrund. Smaken är söt och färgen orange. Anses vara den mest smakrika sorten. Ibland används även mandarin som ett samlingsnamn för små citrusfrukter som clementin, satsumas och tangerin.