Ny operativ ledare i hamn

Malin Schäfer kliver ombord som Helsingborgs Hamns nya Chief Operating Officer (COO) den 11 januari 2023. Med energi och gedigen erfarenhet från logistik-branschens operativa och kommersiella delar är Malin glad att det blev just Helsingborgs Hamn, det var inte givet.

Via en rekryteringsfirma, specialiserad på ledande tjänster inom bland annat logistik, sökte Malin en spännande tjänst men vilken arbetsgivaren var framgick inte i annonsen.

– När jag sökte tjänsten var det delarna automation, förändringsresa och ledarskapet av operations som väckte min nyfikenhet. Jag visste inte då att det var Helsingborgs Hamn som var arbetsgivaren, utan det fick jag först reda på när jag blev kallad till intervju. Det var en positiv överraskning som jag aldrig kunnat gissa när jag ansökte, säger Malin.

Från Kristianstad till Frankrike till Helsingborgs Hamn

Med ett stort leende och mycket energi berättar Malin om hur hennes karriär tagit henne till hamnen i Helsingborg. Det hela började på Högskolan i Kristianstad där hon läste Internationell ekonomi och även gjorde en termin som utbytesstudent i Frankrike utanför Paris där hon studerade logistik på franska. När hon återvände till Sverige avslutade hon sina studier med en Master i marknadsföring på Lunds universitet.

Första jobbet efter avslutade studier var som exportsäljare mot den franska marknaden på Knapp AB. På Knapp stannade Malin i nio år och det var här hon lade grunden till sitt intresse för logistik och hur man smart och effektivt förflyttar varor.

På en konferens i Österrike kom Malin i kontakt med företagsledaren på ett grossistföretag inom frukt och grönt från Helsingborg som ville att hon skulle komma och jobba med dem. 2010 började hon på Ewerman som Logistikchef. Under två år stärkte hon sina kunskaper inom ledarskap och personalansvar innan hon gick vidare till Consafe i Lund där hon arbetade med att utveckla och ta fram mobila applikationer för logistikbranschen. 2016, i slutet av föräldraledigheten med yngsta dottern, ringde telefonen och det var Malins gamla arbetsgivare Knapp AB som kom med ett erbjudande.

– De ville att jag skulle komma tillbaka men nu i rollen som vd och leda mina gamla kollegor på företaget. Eftersom jag har ett genuint intresse för människor, tycker om att lyfta fram allas potential och engagerar mig för att vara en bra ledare och förebild, tackade jag ja till erbjudandet, säger Malin.

Som vd var det mycket tjänsteresor och med små barn ville Malin inte vara borta så mycket som jobbet krävde. Hon började därför titta på möjligheter att arbeta mer lokalt. 2020, mitt under pandemin bytte hon till Nowaste logistics där hon axlade rollen som vice vd med fokus på kommunikation, marknad och försäljning. Total Produce, som äger Nowaste logistics, köpte upp Dole Nordic AB som öppnade dörrarna för ytterligare utveckling då Malin klev över till Dole koncernen och blev Logistikchef. Här låg hennes fokus på att analysera och effektivisera logistikflödena från skörd till butikshyllorna och det var i denna process hon fick upp ögonen för hamnverksamhet och dess betydelse i godsflödena.

– Så gissa om jag blev glad och överraskad att jobbet jag sökt och blev kallad till intervju för var just Helsingborgs Hamn. Det kändes så bra! Jag har alltid haft en attraktion till hamnar och sjöfart då båda mina föräldrar arbetade och träffades till sjöss, berättar Malin.

Familjen och språk

Malins föräldrar är båda från Tyskland och bosatte sig i Göteborg när de flyttade till Sverige. Efter ett tag tog faderns arbete familjen till Hässleholm då han fick arbete på Perstorp AB. Det var här som Malin fick sin inkörsport till arbetslivet då hon sommarjobbade på Perstorp AB, först på golvet och senare på marknads-avdelningen och som projektledare.

– Jag har alltid gillat att jobba. Jag lärde mig tidigt att ta ansvar och hur viktigt det är med språk. Tyskan har jag med mig hemifrån, franska från skolan och min tid som utbytesstudent. Och så engelska och svenska såklart, skrattar Malin. Språken har haft stor betydelse för mig i arbetslivet, det är en viktig del i förmågan att kommunicera och en ”dörrröppnare” på många sätt, berättar hon.

Hur känner du inför din nya roll som COO?

– Jättespännande! Ett perfekt tillfälle att kombinera mina automatiseringserfarenheter med passionen för logistikflöden och ledarskap. Jag känner också att jag har saker att lära om hamnverksamheten, vart de stora utmaningarna ligger och hur jag kan bidra till en positiv utveckling, avslutar Malin.

Snabbt om Malin
Malin bor med sin sambo på en hästgård utanför Klippan. Tillsammans har de två flickor, sju och tio år gamla, en Fransk bulldogg som heter Skrållan, två kaniner, en katt och fyra hästar.

Tankarna går till att skaffa några höns också, skrattar Malin, som berättar att hon älskar djur och att hon skulle bli veterinär när hon var liten, men att studierna tog henne i en annan riktning.

• Energiknippe som gillar att träna och rida
• Djurmänniska som finner ro på landet
• Har en äldre bror som hon står väldigt nära
• Drömde om att jobba på stor hästranch i
Nordamerika när hon var ung
• Har både dykcert och MC-kort
• Dricker gärna kaffe – svart!