En pärla på sundet sedan 1958

I maj firade Sundsbussarna att de trafikerat sundet mellan Helsingborg och Helsingör i 65 år. Under åren har det funnits både toppar och dalar, men oavsett konjunktur har människor på båda sidor av sundet alltid haft en speciell relation till de välkomnande färjorna.

Sundsbussarnas historia börjar 1958 när den norske redaren Ragnar Moltzau senior bestämde sig för att designa båtar avsedda för människor och inte fordon. Resultatet blev personfärjorna Henrik och Pernille, som redan 1959 fick sällskap av tredje färjan som döptes till Jeppe efter den danska komedin Jeppe på berget. Jeppe hade en kapacitet om 160 passagerare.

Tät persontrafik över sundet
Som mest har Sundsbussarna haft fyra färjor i drift samtidigt som det under en dag seglades 96 enkelresor över sundet. Familjen Moltzau drev Sundsbussarna fram till 2006 då Eitzen Holding tog över och introducerade ACE link med helt nya och större båtar.

Det nya rederiets närvaro i sundet blev kort och 2010 begärdes företaget i konkurs. Några erfarna redare tog då chansen och drog återigen i gång Sundsbussarna, först med Pernille och senare även Jeppe för att kunna köra halvtimmestrafik. Kommande decenniet seglade rederiet stundtals i motvind, men efter pandemin fylldes åter Pernille med glada resenärer från båda sidor av sundet.

Under namnet Nya Sundsbussarna A/S firar rederiet som idag består av tre båtar 65 år. M/S Pernille trafikerar sundet mellan Helsingborg och Helsingör, M/S Jeppe seglar Helsingör – Hven – Köpenhamn och katamaranen Lea Elizabeth seglar mellan Helsingör och Köpenhamn.
Sundets jubilar har med sin härliga atmosfär och sina klassiska smörrebröd varit en härlig turainstitution i Helsingborg under 65 år och trots den fyllda pensionärsåldern syns inga tecken på någon nedtrappning.