Gammal trotjänare ger vika för ny infrastruktur i hamnen

Den cylinderformade gul-bruna byggnaden har tornat upp sig mitt i hamnens containerterminal i Västhamnen sedan 80-talet. Den är inte vacker men trots det ett landmärke. Och snart ett minne blott. Nu rivs den gamla ackumulatortanken som tjänat både Öresundskraft och Helsingborgare med hetvatten till fjärrvärmen under många år.

Blickar du ut över Öresund från södra Helsingborg idag ser hamnsiluetten annorlunda ut. Endast ett halvt torn återstår och där är en hög kran mer än vanligt. Dock är inte kranen där för att lyfta containrar, det är KAABS Recycling AB och underentreprenörer som jobbar sida vid sida med hamnens produktion med att demontera den stora tanken.

Det lokala energibolaget Öresundskraft invigde Västhamnsverket 1982 och ackumulatortanken som rymmer 36 000 kubikmeter togs i bruk samma år. I flera decennier har tanken försörjt Helsingborg med hetvatten till fjärrvärmenätet, men efter att Filbornaverket togs i drift tömdes tanken på vatten 2012 och har stått tom sedan dess. Helsingborgs Hamn tog över marken där tanken står 2018 men det är först nu den monteras ner och frigör plats för hamnens verksamhet.

Demonteringen påbörjades redan i maj och beräknas vara klart i slutet på september. I första etappen har insidan av tanken rivits, sedan plockades taket ner, vartefter metallringarna i tanken lyftes av i 10–15 meters sektioner. När rivningen är klar ska metallen lastas och skeppas ut från Helsingborgs Hamn för återvinning.

Hållbar och säker verksamhetsutveckling

Rivningen innebär ny operativ yta för hamnens verksamhet. Optimering av befintliga och nya ytor är en del av verksamhetsutvecklingen i hamnen för att på ett hållbart, säkert och effektivt sätt hantera stora volymer gods.
Godshantering effektiviseras och ytorna behövs för att fylla dagens och framtida behov. Med den nya ytan som frigörs efter ackumulatortanken finns nu en möjlighet för utökad hantering av kylcontainrar, så kallade ”reefers”, vilket också kommer bidra till ökad säkerhet i hamnen.

Helsingborg – Sveriges centrala livsmedelskluster

Helsingborgs Hamn är redan störst i Sverige vad gäller kapacitet för kylcontainrar. Den sortens containrar som temperaturkänsligt gods som livsmedel fraktas i. Med klimatkontrollerande aggregat behöver dessa kylcontainrar kopplas till el.

– Vi har stor efterfrågan på hantering av just reefercontainrar eftersom de stora livsmedelsgrossisterna har sina centrallager här i Helsingborg. Nu kan vi utöka antalet el-kopplingar, säkra upp hanteringen och växa tillsammans med våra kunder, berättar Bart Steijaert, vd i Helsingborgs Hamn.

Den drygt 40 år gamla ackumulatortanken har gjort sitt och demonteras nu under KAABS Recycling ABs ledning, företaget vars slogan är ”Responible Recycling since 1907”.

– Tanken består av mycket metall där en hel del kan återanvändas i sitt nuvarande skick men också en del som kan smältas om för att hitta nya användingsområden, berättar Håkan Olsson som är produktionschef på KAABS.

Foton: Helsingborgs Hamn och KAABS Recycling.