Kryssningssäsongen 2023

Under säsongen besöktes Helsingborg av kryssningsfartyg som alla var speciella. En blandning av sexstjärnig lyx, en över 100 år gammal toppskonare, samt temakryssningar gjorde säsongen unik och sannerligen lyckad.

Kryssningssäsongen invigdes med ett jungfruanlöp av fartyget MV Clio som seglar skräddarsydda temaresor för det amerikanska reseföretaget Overseas Adventure Travel. Då det var första gången fartyget anlände Helsingborg hölls en sedenlig ceremoni där en plakett överlämnades till kapten och där vice borgmästare Lena Bjerne höll tal och berättade om Helsingborgs historia.

Totalt tog Helsingborgs Hamn emot fyra kryssningsanlöp under 2023 och MV Clio kunde vid två tillfällen ses vid Helsingörskajen under sommaren och återkommer 2024 med tre inbokade anlöp.

Fartyget MV Clio och kapten Marinko Radic besökte Helsingborg, inte bara en utan två gånger under säsongen. Det första besöket den 3 maj var det första någonsin, ett så kallat jungfruanlöp, vilket snabbt följdes av ett andra besök då hon lade till vid Helsingörskajen igen den 19 maj. MV Clio seglar för rederiet Grand Circle Cruise Line. Foton: Göran Stenberg.

– Många rederier söker nya spännande destinationer och då har Helsingborgsregionen mycket fint att erbjuda. Att MV Clio har bokat in ytterligare besök hos oss i Helsingborg, både 2024 och 2025, är ett fint kvitto på destinationens kvalitet, berättar Mark Wieden, Cruise Manager i Helsingborgs Hamn.

Unika fartyg på besök

Banjaard som besökte Helsingborg under juli är en toppsegelskonare byggd 1913. Ombord kan den seglingsintresserade få sina lustar mättade på en av de anordnade seglatserna i norra Europa från april till november. De anordnade seglingsresorna sträcker sig från dagsutflykter till två veckor.
När hon anlände Helsingborg i juli kom hon med passagerare som steg på i Kiel och som gick av i Helsingborg där nya passagerare embarkerade för att segla tillbaka skonaren till Kiel.

Aard-Michiel Bot seglade den 110 år gamla toppskonaren Banjaard in till Helsingörskajen i Helsingborg den 5 juli. Med sig hade han 24 gäster som även agerade besättning under seglatsen från Kiel. Foton: Göran Stenberg.

– Kryssningssäsongen i år bjöd på både mindre kryssare som kunde lägga till i Cityhamnen mitt i stan och stora fartyg som Seven Seas Splendor som låg till kaj i Sydhamnen, berättar Mark.

Säsongens sista anlöp var det sex-stjärniga fartyget Seven Seas Splendor som lade till i Sydhamnen då hennes 223 meter är för stora för att angöra Helsingörskajen i city. Även detta var ett jungfruanlöp och Helsingborgs borgmästare Mats Sander var ombord för den traditionella plakettceremonin.

Regent Seven Seas Cruises senaste nybygge, lyxkryssaren Seven Seas Splender, gästade Helsingborg för första gången den 17 juli där Staff captain Alexander Tiniakov och tog emot representanter från hamnen och staden. Foton: Göran Stenberg.

Seven Seas Splendor har anknytningar till regionen då Tillberg Design of Sweden varit delaktiga i designen av lyxkryssaren som seglade sin första kryssning i augusti 2021. På fartyget finns 375 sviter som totalt rymmer 754 passagerare som tas omhand av en besättning på 540 personer. Ombord ingår allt, mat, dryck, dricks, underhållning och obegränsat med utflykter.

Kryssningsanlöp att vänta

Fler och fler kryssningsrederier får upp ögonen för sundets pärla, inför säsongen 2024 har hamnen redan åtta bokade kryssningsanlöp och lika många till 2025.

Kostymklädd man med hamninlopp i bakgrunden.

Mark Wieden, Cruise Manager i Helsingborgs Hamn. Foto: Göran Stenberg.