Relativt nya som duo men gamla i gamet

En duo planerar varje dag hamnens övergripande schema för alla anlöpande fartyg och utifrån det säkerställs att personal finns tillgänglig för att utföra uppdraget. Det logistiska pusslet planeras tillsammans med arbetsledarna och hamnens kunder. Möt Niklas Holmgren och Lisa Josefsson, Produktionsplaneringens radarpar som är den operationella länken mellan rederierna och stuveriet.

Ingen av dem är nya i hamnen, men som produktionsplanerare är Lisa ett nytillskott. Lisa har arbetat i hamnen sedan 2013. Lisa har alltid arbetat mot hamnens kunder inom olika befattningar, både på Försäljnings- och marknadsavd, ekonomiavd, och nu på planeringen.

– Det som drev mig att söka denna tjänst är just våra kunder. Den personliga dialogen och de stora kontaktytorna. Jag gillar kundkontakten och att få vara bryggan mellan dem och vår verksamhet. Produktionsplaneringen är ju verksamhetens center, här är man en problemlösare som arbetar både för kunder och stuveriet, säger Lisa.

Att lägga det dagliga pusslet och få ihop det, är en sport för Lisa och Niklas som varannan vecka även turas om att ha jouren. Jouren innebär att ta hand om alla planeringsfrågor och kundkontakter även efter kontorstid, vilket behövs eftersom hamnens verksamhet snurrar 24/7.

Niklas har arbetat på planeringen i hamnen i 17 år, men påpekar att mycket har hänt under dessa år. Verksamheten har utvecklats från att hantera konventionellt gods för hand till att använda teknisk utrustning och maskiner i den primära containerhanteringen.

– När jag började 2006 hade hamnen mycket folk. Vi lossade apelsiner, metall och Zoégas kaffe med hjälp av muskelkraft. En säck kaffe vägde 70 kilo och lossades för hand. Verksamheten har verkligen förändrats sedan dess, berättar Niklas.

Arbetet på produktionsplaneringen

För att lyckas som produktionsplanerare behöver man känna verksamheten väl, ha många interna och externa relationer och inte vara rädd för att jobba tillsammans för att lösa problem. Planeringen arbetar tätt med hamnens säljare för att skapa logistiklösningar för kunderna som sedan stuveriarbetarna utför.

– Vårt jobb är att vara tillgängliga, säger Lisa.

Förutom själva produktionsplaneringen arbetas det även med systemutvecklingsprocesser, kundutveckling, rekrytering och utbildningar. Det innebär också att delta på fackliga möten och att i nära relation med hamnens Tekniska avdelning planera reparationer och service på till exempel kranar, truckar och hamninfrastruktur så att det inte krockar med den operationella verksamheten.

– Kunder, rederier, skeppsmäklare och våra produktionsledare är de vi pratar med varje dag för att schemalägga den dagliga driften. Det finns inget bättre ställe att jobba på om man vill hantera och koordinera alla transportsätten inom logistik, berättar Niklas. Ibland blir det lite rörigt på mitt skrivbord fortsätter han och skrattar.

Från reklambyrå till planeringsavdelningen

Efter kurser inom grafisk design började Lisa sitt arbetsliv på en reklambyrå. Efter tre år tog hon steget och började arbeta som agent på Lindholm Shipping och Svenska Orient Linjen som dagligen trafikerade Helsingborg – Travemünde. Då linjen lades ner 2013 började Lisa arbeta i hamnen med kundservice på Försäljnings- och Marknads-avdelningen och på den vägen är det.

När Lisa inte arbetar rider hon gärna i Häljarp där hon bor med sin sambo och dottern Edda som nu är ett och ett halvt år. Lisa mår bäst när det är full fart och agendan är fullspäckad med sociala aktiviteter, vänner och familj.

– Men ibland är det även skönt med en söndag eftermiddag utan nåt på schemat, skrattar Lisa.

Löpande ”handyman”

Precis som Lisa gillar Niklas att vara spindeln i nätet, att lösa problem och att ha många bollar i luften.

– Min roll som planerare jämfört med när jag började i hamnen har växt. Förr hade vi inget ekonomiskt ansvar eller mandat att fatta beslut, i regel snabba beslut. Det har vi idag. Men jobbet är fortfarande lika roligt och socialt. Det kan vara för att det utvecklats och jag med det, säger han.

Niklas arbetsliv efter skolan startade 1996 i ”björnligan” på Kemira där han arbetade i olika roller tills han började i hamnen. Niklas springer minst tre gånger i veckan och cyklar till jobb varje dag, i ur och skur. På fritiden har han ständiga renoverings- och trädgårdsprojekt tillsammans med frun, och när han lägger ner verktygen åker han till stallet med äldsta dottern och pysslar om hästen Bella.

I huset på Sofieberg bor han med sin fru, två döttrar och labradoren Lito som gärna följer med när Niklas tar på löparskorna för en joggingtur.

Varselklädd kvinna med vind i håret.

4 snabba med Lisa
Kaffe eller te?
– Inget av det. Vatten tack 🙂
Morgon- eller kvällsmänniska?
– Jag var kvällsmänniska tills jag fick barn.
Sverige eller utlandssemester?
– Sverige.
Finns det något speciellt få personer vet om dig?
– Att jag alltid har uppskattat min vardag, mer än exempelvis långa solresor.

Man med glasögon och varseljacka.

4 snabba med Niklas
Kaffe eller te?
– Kaffe!
Morgon- eller kvällsmänniska?
– Inget av det.
Sverige eller utlandssemester?
– Båda – Sverige att upptäcka på sommaren och utlandet för skidåkning på vintern
Finns det något speciellt få personer vet om dig?
– Jag älskar att laga mat, allt från kålpudding till dansk fleskestek.